Fer la teva pròpia llet vegetal a casa és una excel·lent manera de gaudir d'una beguda saludable, personalitzada i lliure d'additius innecessaris. Les llets vegetals com la d'ametlles, civada, soja o arròs són alternatives populars a la llet de vaca, especialment per a aquells que segueixen dietes veganes, tenen intoleràncies lactoses o simplement prefereixen opcions més lleugeres i digestives. En aquest article, explorarem com pots fer la teva pròpia llet vegetal a casa, gaudint del procés i del producte acabat fresc i nutritiu.

El primer pas és triar la base per a la teva llet vegetal. Les ametlles, civada, soja i arròs són les opcions més comunes, però no dubtis a experimentar amb altres nous, llavors o grans com anacards, nous del Brasil, llavors de cànem o quinoa. Cada base aportarà un sabor i textura únics a la teva llet, així com diferents perfils nutricionals.

Fer la teva pròpia llet vegetal a casa és una excel·lent manera de gaudir d'una beguda saludable, personalitzada i lliure d'additius

Ametlles per fer llet
Ametlles per fer llet / Foto: Unsplash

Preparació

Independentment de la base que triïs, el procés general per fer llet vegetal és similar. Aquí et deixem una guia bàsica que pots ajustar segons les teves preferències.

  1. Remull: Per a nous i llavors, remullar-les durant la nit en aigua, ajudarà a suavitzar-les i a fer més digeribles els seus nutrients. La civada i l'arròs generalment només necessiten ser remullats durant un parell d'hores.
  2. Esbandida: Després del remull, esbandeix bé la base sota aigua corrent per eliminar antinutrients i millorar el sabor de la llet.
  3. Liquar: Combina la teva base amb aigua fresca en una liquadora. La proporció típica és d'una part de base per 3-4 parts d'aigua, però pots ajustar-lo segons prefereixis una llet més espessa o més líquida.
  4. Endolcir i aromatitzar (opcional): Afegeix, si ho desitges, endolcidors naturals com dàtils, mel, xarop d'auró o stevia. També pots experimentar amb vainilla, canyella, cacau en pols o qualsevol altre saboritzant de la teva elecció.
  5. Colar: Utilitza un drap de nou, una bossa de llet vegetal o un colador fi per colar la barreja i separar el líquid de la polpa. Estreny bé per extreure tota la llet.
  6. Emmagatzemament: Guarda la teva llet vegetal en una ampolla o gerra hermètica a la nevera. En general, es conservarà bé durant 3-5 dies.

Avantatges de fer la teva pròpia llet vegetal

  • Saludable: En fer la teva pròpia llet, controles els ingredients, evitant els conservants, colorants i sucres afegits comuns en moltes llets comercials.
  • Econòmica: Encara que el cost inicial de les nous o grans pot ser alt, fer la teva pròpia llet vegetal acostuma a ser més econòmic que comprar les versions empaquetades, especialment si compres els ingredients a granel.
  • Ecològica: En evitar els envasos comercials, contribueixes a reduir els residus i promous un consum més sostenible.
  • Personalitzable: Pots ajustar la densitat, dolçor i sabor de la teva llet segons les teves preferències i necessitats nutricionals.
felipepelaquim 3nCRXsHdCNM unsplash

Llet vegetal casolana / Foto: Unsplash

Consells finals

No descartis la polpa restant després de colar la teva llet; aquesta pot ser utilitzada en receptes de pans, galetes, batuts o fins i tot com base per a sopes i estofats, maximitzant així el valor nutricional dels teus ingredients.

Fer la teva pròpia llet vegetal a casa és un procés senzill, gratificant i versàtil que et permet gaudir d'una beguda nutritiva i deliciosa. Experimenta amb diferents bases i sabors per trobar les teves combinacions favorites i fer d'aquest saludable hàbit una part regular de la teva rutina alimentària.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!