Hi ha moltíssims congressos i fires gastronòmiques arreu de Catalunya i de tot l'Estat. I una cosa queda clara: les primeres edicions són les més complicades. Perquè tot funcioni, tot vagi sobre rodes, sigui dinàmic i, per damunt de tot, esdevingui un reclam per al públic professional i popular. No obstant això, l'Andorra Taste viu, sortosament, en una realitat un pèl allunyada del que s'acaba de descriure. Fruit de l'esforç de l'organització de teixir-ho tot al detall i també de parir un cartell de luxe any rere any amb els noms dels millors cuiners i cuineres catalans, andorrans, espanyols i internacionals per parlar d'un tema atractiu i actual com és la cuina d'alta muntanya.
Andorra Taste 2025: presentació de la quarta edició amb un cartell que fa goig
Aquest dimecres al migdia ha tingut lloc la presentació de la quarta edició de l'Andorra Taste en la qual s'han revelat els caps de cartell, amb tots els ponents, participants i activitats que s'hi desenvoluparan del 17 al 21 de setembre a Escaldes-Engordany. “Rebem 9,5 milions de turistes a l’any i som, per tant, un país molt turístic”, anunciava Betim Budzaku, CEO d'Andorra Turisme, que apuntava en la direcció de vincular gastronomia amb aquest turisme. “Fer-la atractiva al nou públic, que sigui un tret diferencial”.

L’Andorra Taste és una aposta clara en la persecució d’aquest objectiu amb congressistes del màxim nivell nacional català i espanyol, però també del panorama andorrà. Sota el lema qualitat versus quantitat, l'alt nivell de satisfacció i valoració tant del personal professional com de la gent de carrer ha impulsat els organitzadors a dissenyar un elenc encara més potent per a enguany. Amb els Alps —Suïssa, Àustria, Eslovènia i França— com a territori convidat, viatjaran fins al país andorrà cuiners de renom com el francès Emmanuel Renaut, amb tres estrelles Michelin, Zineb Hattab, pionera en cuina vegana i primera xef catalana en aconseguir una estrella Michelin pel seu restaurant vegà Kle.
Però també cuiners com Maximilian Stock (Die Geniesserstube im Alpenhof*, Àustria) o Uroš Štefelin (Hiša Linhart**, Eslovènia). Per la seva banda, Geòrgia farà història com a primer país del Caucas convidat a Andorra Taste. Des de Gudauri, a més de 2.000 metres d'altitud, hi arribarà Daduna Ghlonti (Skio), directora creativa de l'Associació de Turisme Gastronòmic i Rural de Geòrgia i una de les millors ambaixadores de la cuina georgiana a Europa i Àsia. La seva participació permetrà descobrir una cuina mil·lenària, rica en fermentacions, herbes aromàtiques, pans enfornats i sabors intensos que parlen de muntanya, espiritualitat i convivència.

Talents internacionals consolidats que se sumen a una llista de participants brillants com Oriol Castro (Disfrutar, Barcelona), Francis Paniego (El Portal de Echaurren, Ezcaray), Luis Lera (Lera, Castroverde de Campos), Jordi Vilà (Alkimia, Barcelona), Javier Olleros (Culler de Pau, O Grove), Sergio Sainz (Lavedán, Tramacastilla de Tena) i Stéphane Tournié (Les Jardins de L’Opéra, Toulouse). Lògicament, també hi haurà la presència de xefs andorrans com Jordi Grau, Carles Flinch, Marcel Besolí i José Antonio Guillermo.
Sense oblidar-nos del guardonat en aquesta edició amb el Premi Andorra Taste 2025, que es concedirà al cuiner més influent de les darreres quatre dècades i responsable d'una revolució que va canviar per sempre la manera d'entendre la gastronomia: Ferran Adrià. El guardó reconeix la seva trajectòria, el seu impacte cultural i la seva tasca de recerca des d'elBulli i elBullifoundation, que han inspirat generacions de cuiners a tot el món. Així doncs, queda clar l'objectiu que es respirarà entre el 17 i 21 de setembre a Escaldes-Engordany: trepitjar muntanya per tastar el territori i donar a conèixer el producte andorrà i la meravellosa cuina d'alta muntanya.