Qui no gaudeix d'un bon menjar italià amb plats típics del país? Si vosaltres sou dels que sí, us portem una boníssima notícia! Torna a Barcelona 'Itàlia amb Gust', el recorregut gastronòmic que apropa la cuina regional als amants de la cucina italiana de caràcter. Una segona edició que aterra a la ciutat comtal per apropar la tradició del receptari regional italià als apassionats de la gastronomia d'Itàlia des d'un enfocament d'autenticitat, origen i pedagogia. Els restaurants participants representen amb plats típics del país la ciutat de la qual són oriünds, permetent al comensal viatjar amb el paladar de nord a sud, descobrint les receptes i els plats més icònics i representatius del 14 al 27 de novembre.

La Settimana della Cucina Italiana té com a objectiu educar i promoure els conceptes de la gastronomia italiana autentica remarcant els seus productes, l'artesania i les tradicions de cada territori, la qualitat de la matèria primera i la filiera agroalimentària. Federica Falzetta, directora de la Cambra de Comerç Italiana de Barcelona

Can Sardi / Foto: Alex Froloff
Restaurant Can Sardi / Foto: Alex Froloff

Torna 'Itàlia amb Gust' a Barcelona

Torna un any més a Barcelona 'Itàlia amb Gust', el recorregut gastronòmic que apropa la cuina regional als amants de la cuina italiana de caràcter del 14 al 27 de novembre. En el marc de la Settimana della Cucina Italiana, que se celebra anualment el mes de novembre, el Consolat d'Itàlia i la Cambra de Comerç Italiana de Barcelona reedita 'Itàlia amb Gust', unes jornades gastronòmiques amb parada a 16 restaurants barcelonins reconeguts pel seu focus en la gastronomia regional italiana d'origen. Els restaurants participants representen el país amb plats tradicionals de la regió de la qual són oriünds, permetent al comensal viatjar amb el paladar de nord a sud, descobrint les receptes més icòniques i representatives des d'un enfocament d'autenticitat, origen i pedagogia.

Esperem que, a través d'aquest recorregut gastronòmic, els consumidors descobreixin nous productes, noves combinacions i nous sabors, i que aquests plats puguin comptar un “història italiana” com si estiguessin gaudint d'un esmorzar a Roma, Venècia o Nàpols. Federica Falzetta, directora de la cámara de comercio italiana Barcelona

Restaurant Galù / Foto: Alex Froloff
Restaurant Galù / Foto: Alex Froloff

La millor oferta gastronòmica

En aquestes jornades gastronòmiques participen 16 prestigiosos restaurants del mapa gastronòmic de la ciutat de Barcelona, reconeguts per ser pioners de la cuina regional de les seves ciutats d'origen. Ho fan amb un menú degustació a preu tancat, que oscil·la entre els 35 i els 45 euros els dies de celebració de les jornades. La proposta de cada restaurant no només es basa en el receptari tradicional. Fora del menú i de forma opcional, es complementa amb una cuidada selecció de vins de la regió, escollits per cada restaurador perquè siguin el complement perfecte a aquesta experiència gastronòmica global. En aquests menús, compostos per 3 plats i postres (begudes excloses), el comensal que reservi a qualsevol dels 16 restaurants podrà descobrir ingredients, elaboracions i sabors de les receptes regionals que, en alguns casos, poden ser inèdits per a ells.

🍕 La millor pizza de Barcelona: vídeo de la recepta en exclusiva!

 

Propostes culinàries per viatjar a Itàlia

Entre les 16 opcions culinàries trobem propostes gastronòmiques d'allò més icòniques. Max Colombo de Xemei ens aproparà al Veneto amb el Bacallà mantecato, gnocchetti i maja squinado o el Fetge a la veneciana. Gabriele Milano de Algrano elaborarà les receptes més icòniques de la regió del Piemonte, com els pebrots escalivats amb salsa bagna cauda o el ravioli de plin farcit de bleda i ricotta amb sàlvia, mantega i salsa de carn. Per la seva part, Nicola Dragi busseja des de Contracorrent amb celebritats de la cuina siciliana com la insalata di finocchi, sardine e arance e capperi di Pantelleria o l'Arancino di zafferano e ossobuco alla cacciatora i Francesco Sanna​ de Can Sardi, ofereix el caràcter de Sardenya amb hits del receptari com els raviolis farcit de ragout de lisa i ricota en brou de peix i botarga o la lisa a "SaCabrarissa" amb vernaccia, xerri i alfàbrega. Una oportunitat per recórrer pràcticament Itàlia de nord a sud a través dels plats d'aquests 16 exponents gastronòmics, degustant un total de 45 plats i les seves 16 postres per menys de 50 euros per cap. Els 16 restaurants participants són:

  • Xemei (Veneto)
  • Algrano (Piemonte)
  • Bella Italia (Campania)
  • Menudo Bar (Campania)
  • Contracorrent (Sicilia)
  • Can Sardi (Sardegna)
  • Fastuc (Sicilia)
  • Gravin (Puglia)
  • Zaza Cuina i Vi (Emilia Romagna)
  • Radici (Sicilia)
  • Galù (Sicilia)
  • Le Cucine Mandarosso (Irpina)
  • Raffaelli (La Toscana)
  • Le Romane (Roma)
  • L’Osteria del Contadino (Sardegna)
  • Restaurant Casa Seat
Galù / Foto: Alex Froloff
Restaurant Galù / Foto: Alex Froloff

La cuina italiana, font d'inspiració

“Itàlia amb Gust” preveu la participació de 16 restaurants que aposten cada dia per la qualitat i autenticitat de la matèria primera i el respecte a les tradicions. Receptes que van molt més enllà dels plats italians més coneguts, per a aprofundir en la diversitat i encuriosir dels comensals. Federica Falzetta, directora de la cambra de comerç italiana Barcelona

'Itàlia amb Gust' s'emmarca en la Settimana della Cucina Italiana nel Mondo, una acció que es replica a escala internacional i que ja fa set anys que es realitza. En aquesta setmana de celebració de la cuina italiana que acull la segona edició d''Itàlia amb Gust', es posa el focus en com els ingredients de la gastronomia italiana formen part d'una dieta que no només és saludable, sinó també sostenible. La innovació rau en la importància que el territori, els productes i els seus productors tenen en una cuina que sempre ha premiat artesans i productors, posant en relleu el producte italià autèntic. Un exemple on la tradició és innovació i una font d'inspiració per a altres gastronomies.