La 'baguette' de pa francesa ha estat inclosa aquest dimecres a la llista de patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la Unesco, que valora el saber fer dels forners artesans i la cultural social entorn d'aquesta barra típicament gal·la. El Comitè del Patrimoni Immaterial de la Unesco (Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura) reunit a Rabat ha decidit incloure aquest art culinari en la seva llista, a partir d'una candidatura de França.

"Al registrar el saber fer i la cultura de la 'baguette' en el patrimoni cultural immaterial, la Unesco destaca que una pràctica alimentària pot constituir un patrimoni per dret propi, la qual cosa ens ajuda a ser part de la societat," ha afirmat la directora general de la Unesco, Audrey Azoulay, sobre aquesta nova inscripció. Segons Azoulay, "honra el saber fer dels forners artesans" i també "celebra tota una cultura: un ritual diari, un element estructurant del menjar, un sinònim de compartir i de convivència". "És important que aquests coneixements artesanals i pràctiques socials puguin seguir existint en el futur", ha explicat Azoulay, que ha destacat que el registre de la 'baguette' "va acompanyat de mesures de salvaguarda concretes que França i els professionals es comprometen a aplicar".

La història de la 'baguette'

La candidatura francesa destaca el procés d'elaboració en quatre passos d'aquesta barra de pa típicament gal·la i la cultura social entorn de les fleques, uns locals que, assegura, minven any rere any. Segons explica l'esmentada candidatura, la cultura de la 'baguette' es va generalitzar després de la Segona Guerra Mundial i és ara el tipus de pa més popular que es consumeix al país durant tot l'any. L'artesania de la 'baguette', indica, es remunta a les fogasses del segle XVII i el procés d'elaboració tradicional inclou una successió de passos: dosificació i pesada dels ingredients, pastada, primera fermentació de la massa, divisió, relaxació, emmotllament manual, fermentació, escarificació (firma del forner) i enfornat.

Només 4 ingredients

Es diferencia d'altres pans, diu la candidatura, perquè es compon de només quatre ingredients (farina, aigua, sal, llevat i/o massa mare) dels que cada forner obté una barra única jugant amb els seus diferents passos d'elaboració. A més, França afegeix que la compra de la 'baguette', moltes vegades diària i econòmica, "fa de la fleca un lloc de sociabilitat". "En general, és a prop de casa, és relaxant, està oberta a tots i és fonamental per a la vida del veïnat o del poble. Allà et trobes amb els teus veïns, deixes les claus o els anuncis classificats. Als pobles que no tenen, el forner recorre els camins per vendre la tanda del dia i, per a algunes persones que viuen aïllades, de vegades és l'únic contacte que tenen", diu la candidatura.

La cultura de la 'baguette', afegeix, toca també als consumidors, ja que el gust per aquesta barra de pa típicament francesa "es transmet de generació en generació, sobretot a les famílies". França destaca en la seva candidatura que, si bé la fleca és un lloc "imprescindible" per transmetre el saber fer de la 'baguette', es registra una contínua disminució en el seu nombre, la qual cosa fa necessari implementar mesures de salvaguarda. El 1970, explica, hi havia 55.000 fleques artesanals (una fleca per cada 790 habitants), davant les 35.000 d'avui (una per a cada 2.000 habitants), el que significa la desaparició d'una mitja de 400 fleques a l'any en l'última meitat de segle. "Això passa particularment en els municipis rurals, on més ha descendit el nombre de fleques-pastisseries", afirma.