Arriba de nou a Barcelona l'esdeveniment cultural i gastronòmic L'Arqueotapa, creat pel Museu d'Arqueologia de Catalunya i el projecte cultural Menja't Montjuïc i que aterra aquest divendres als bars del barri de Poble-sec. Basant-se en l'exposició Naufragis: Història Submergida del museu nacional, que s'inaugura aquest dijous 28 d'abril, 20 establiments presentaran la seva pròpia interpretació en forma de tapa dels menús mariners, un concepte per traslladar als comensals la història de la vida mar endins.

Arriba L'Arqueotapa 2022: la vida marinera arriba als bars de Poble-sec

Sota el paraigua del Museu d'Arqueologia de CatalunyaMenja't Montjuïc, una associació sense ànim de lucre que sota l'eslògan "Bar i muntanya" connecta el barri de Poble-sec amb la seva cultura i restauració, els restaurants hi participaran amb la seva tapa pròpia, que podreu tastar des d'aquest divendres 29 d'abril fins al 22 de maig i que tenen una recepta única que es mostrarà dins la seva habitual oferta gastronòmica. El concepte ha estat definit per l'exposició Naufragis: Història Submergida, que ens fa viatjar al fons marí i mostra la riquesa del patrimoni subaquàtic de Catalunya.

L'Aequeotapa Poble-sec La Tieta / Bernat Rueda Crespo
Els bars de Poble-sec participaran en L'Arqueotapa amb plats d'inspiració marinera / Bernat Rueda

A més, la investigació per conformar l'exhibició ha facilitat una gran quantitat d'informació als restauradors per poder traslladar amb els seus plats els comensals a la vida marinera de fa segles en un sol mos. En concret, s'han centrat en la dieta de les persones que viatjaven durant mesos i feien llargues travessies en un vaixell. En aquelles èpoques i sense les condicions necessàries per refrigerar i conservar els aliments, els mariners es proveïen d'aliments en sec i en formats amb conserves naturals.

Una ruta de tapes marineres al Poble-sec

De fet, segons informen des de l'organització, la seva dieta bàsica consistia a pa sense llevat de doble cocció, carn i peix salat, llegums, farines, cereals, arròs, formatge, codony, oli i vinagre. I per als aliments peribles, es feien servir mètodes de conservació com les salaons, els adobs, els fermentats i fins i tot el sucre per a confitar fruita. Tot això es combinava amb les provisions que es feien en funció de les parades i atracades que fessin durant el viatge, quan podien comprar segons l'estació o el preu de mercat.

L'Arqueotapa Poble-sec Palocortao / Bernat Rueda Crespo
Cada un dels 20 bars presentarà la seva pròpia tapa per l'esdeveniment / Bernat Rueda

Fent referència a tots aquests costums i inspirats en aquesta dieta marinera, els establiments de Poble-sec oferiran aquestes tres setmanes una revisió dels ingredients i mètodes de conservació, com per exemple, el Patán del Poble-sec, que adobarà les verdures, mentre que Palocortao optarà per escabetxar-les. Un dels protagonistes serà el peix, sigui fumat, com les sardines del Carmesí, o sigui adobat com el verat de Bagaria, sec com l'areng de Zaza Cuina i Vi o dessalat com el bacallà a El Carro Gros. La seva coprotagonista serà la carn com l'agulla de porc de Casa Xica, el tagine de vedella i la cansalada curada de Petit Montjuïc o la presa ibèrica fumada de Palocortao.

Totes les tapes que podreu trobar als bars de Poble-sec

  • Bagaria: Verat adobat amb farinata (Verat escabetxat tradicional italià sobre focaccia de cigrons) 
  • Bodega La Tieta: Migas amb bacallà 
  • Bodega Saltó: Galetes marineres (galetes mallorquines acompanyades d'anxoves, salmó, tonyina, pernil i llonganissa) 
  • Carmesí: Sardines fumades sobre una picada de tomàquet sec, olives i paxamadi (pa que utilitzaven els grecs) 
  • Casa Xica: Banana leaf set (agulla de porc marinada en sambal de malàisia i arròs cuinat en coco amb fulla de banana) 
  • Denassus: Tomàquet & Garum (tomàquet de temporada i colatura d'anxova del Cantàbric)
  • El Carro Gros: Bacallà amb panses i cracker de sègol (bacallà dessalat i guisat amb panses i una picada de fruita seca i canyella en un cracker de pa de sègol). 
  • El Patán del Poble-sec: Escabetx de peix Nikkei (peix en escabetx amb verdures adobades en una fusió de sabors japonesos i maputxes) 
  • Koska Taverna: Fumats d’Arrantzales (tosta d'espelta amb sardina fumada, caponata i areng fumat amb crema de horseradish i poma) 
  • La Cañada: Porro amb cantonals (porro de Navarra en conserva amb cantonals, una picada de salaons, moixama de tonyina, ous de llengua de bacallà i lluç, acompanyat d'unes regañás amb ajonjolí cordovès i una picada de cogombret agredolç) 
  • La Chana: Papes amb Chocos (guisat mariner de chocos a l'estil sanluqueño)
  • Malevo: La Caravel·la (rotllets d'albergínia farcits de cecina, formatge de cabra, ametlles i gingebre) 
  • Palocortao: Orsa de pressa ibèrica i verdures escabetxades (presa ibèrica fumada i confitada en el seu propi greix acompanyat de verduretes escabetxades) 
  • Petit Montjuïc: Petit tagine del mariner (pa àrab amb tagine de vedella i verdures adobades)
  • Sasha Bar: Natxos àrabs a l'estil precolombí (Totopos de blat de moro amb salsa de formatge trufat, cigrons fregits, cansalada curada i vinagreta d'ametlles) 
  • Sec Brunch: Atarraya de tonyina vermella (cistella de pasta filo farcida de tàrtar de tonyina vermella fresca macerat amb fruites i verdures del seu hort i decorat amb ous de la mar)
  • Tartas del Norte: Bescuit de xocolata amb taronja confitada (bescuit lleuger farcit de trossets de xocolata i taronja confitada casolana) 
  • Tast: Sashimi de salmó marinat amb escuma de mascarpone (coca de cristall cruixent amb sashimi de salmó marinat amb pell de llima i anet, escuma de mascarpone, ous de peix i oli d'anet) 
  • Testa de Vins: Ració marinera (sardines fumades amb reducció de Jerez en llit de ruca i codony) 
  • Zaza Cuina i Vi: In alto mare (brou d'areng sec, patates fumades, cigrons cruixents i algues)

Basades en l'exposició Naufragi: Història Submergida

A més a més, com a mostra de la seva col·laboració i vincle, durant L’Arqueotapa es podran aconseguir invitacions per a visitar l'exposició Naufragis: Història Submergida en el Museu d’Arqueologia de Catalunya a partir del 28 d'abril. 

Darrere d'aquest esdeveniment hi ha l'entitat Impulsem el Què Fas 2021, que ha inclòs L’Arqueotapa en el programa “Menja’t les Estacions” i compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona per a generar turisme responsable i sostenible en el barri. D'altra banda, també ha comptat amb el suport institucional de Barcelona Activa, així com amb la col·laboració de Cervezas Alhambra, Cinzano i Entrevins. L'estreta relació amb el Museu d’Arqueologia de Catalunya ha estat imprescindible per a fer realitat aquest esdeveniment que, en la seva segona edició, manté intacta la seva voluntat d'evolucionar i mantenir viu el vincle del teixit cultural de la zona amb la restauració.