Si hi ha una cosa típica de gener, una cosa que mai no falta en qualsevol conversa i que es repeteix any rere any, això és la dieta. Ja sigui per revertir els excessos nadalencs o com a propòsit d'any de nou, el fet de posar-se a dieta o, simplement, parlar-ne, és gairebé una obligació aquests dies. I tan típic és a dir que s'està a dieta com defensar que el pa és el primer que ha de sortir del nostre menú. Error. El pa no és el culpable dels teus quilos de més. Ni que no aconsegueixis que l'agulla de la bàscula es mogui (o el número canviï si és digital).

Menjar pa tots els dies: múltiples beneficis

I és que aquest producte tan comunament injuriat ens pot aportar multitud de beneficis gràcies a les seves propietats nutricionals. Una porció de pa conté ferro, magnesi, potassi, àcid fòlic i vitamines B6 i B2. Tant la versió blanca com la integral conté fibra, sent aquesta segona la que aporta una quantitat més important. A més, el pa és una font important d'hidrats de carboni, per la qual cosa proporciona energia.

La quantitat de pa que cal menjar

Una vegada que tenim clar i no hi ha dubtes de com de convenient que és el pa en la nostra dieta, toca revelar la gran incògnita, quina és la quantitat ideal? L'Organització Mundial de la Salut (OMS) suggereix uns 250 grams de pa dins d'una alimentació saludable i equilibrada. És a dir, que aquesta quantitat estigui d'acord amb el famós plat de Harvard, en el que la meitat són vegetals i només un quart queda reservat per als hidrats de carboni.

pa foto pixabay (1)
L'OMS suggereix uns 250 grams de pa / Foto: Pixabay

Però, si portem això a la vida real, estem parlant d'una barra de pa al dia per persona. I aquí no tots els nutricionistes estan d'acord i són molts els que proposen de rebaixar la ingesta, sobretot en aquelles persones que porten una vida sedentària.

La recomanació ideal i definitiva

Si posem en una balança els beneficis, que ja sabem que són molts, amb els aspectes no tan beneficiosos, com les calories que suma, la recomanació és menjar pa fresc tots els dies, però amb moderació. Una aproximació a aquesta quantitat ideal serien els 50 grams per àpat. És a dir, unes torrades per a esmorzar i una llesca de pa tant per al dinar com per al sopar. Així sumaríem uns 150 grams al dia.

pa foto pixabay (4)
La quantitat ideal són 150 grams al dia / Foto: Pixabay

A aquesta recomanació se suma la d'apostar per versions integrals o pans de qualitat. A l'hora d'establir requisits no parlem de comprar diàriament aquest amb l'etiqueta gran de massa mare que es ven a preu de pernil. Hi ha un llarg recorregut entre aquesta fogassa "d'or" i el "recuit" de la botiga de la cantonada que té el pa juntament amb les piles i els xiclets. Escull-ne un de bo, que t'agradi i dona't el gust de menjar pa diàriament sense remordiments. Aquest és el millor consell.