Si hi ha alguna activitat que destaqui aquest cap de setmana són les festes de la Mercè 2023 a Barcelona. Els concerts i activitats que s'hi duran a terme entre el 22 i 25  de setembre s'emporten tots els titulars i espai als mitjans de comunicació. Ara bé, no tothom busca el mateix i hi ha per a tots els gustos. És per això, que des de La Gourmeteria et portem alternatives a la Festa Major de Barcelona i a la massificació de persones. A continuació, un reguitzell de propostes gastronòmiques per gaudir del territori i del menjar amb tranquil·litat i sense milers de persones al teu voltant.

Fira Europea del Formatge a Ripoll

Un espai per comprar i degustar formatges de reconegut prestigi, sense intermediaris, tal com diu el seu lema "del productor al consumidor". Una oportunitat única que aplegarà formatges de la talla de la Torta de Casar, Idiazabal, Queso castellano, Formatges de Villaluenga– Cadiz, Mahó, formatges portuguesos i evidentment els formatges dels productors ripollesos. Els dies 23 i 24 de setembre, el centre de la vila, acollirà una nova edició de la Fira Europea del Formatge. La mostra reunirà productors de formatge del Ripollès i Europeus i punts de venda de productes afins, com ara vins i cerveses.

fira europea formatge ripoll
La Fira Europea del Formatge a Ripoll / Foto: Ajuntament de Ripoll

Al llarg dels dos dies el protagonista principal serà el formatge, que es podrà comprar i degustar als diferents punts de venda i també en les activitats que s’organitzaran entorn aquest producte, com un tast guiat maridat amb cerveses artesanes, de les quals es donarà més detalls pròximament. El dissabte i diumenge l’horari de venda i degustació serà de 10.00 a 20.00 h. Un dels atractius més destacables d’aquesta mostra formatgera, és la participació de productors de formatge. És el valor afegit del coneixement del producte per part de qui el ven, sense intermediaris, podent conèixer així la història de cada formatge de primera mà.

📍 Ripoll
📅 23 i 24 de setembre

Terra i Gust

Les festes de la Mercè 2023 acullen del 22 al 24 de setembre la 3a edició de Terra i Gust, la festa de l’alimentació sostenible, una invitació per divertir-se i gaudir del menjar, del beure i de la música d’una manera més conscient i amb propostes de qualitat que afavoreixen els aliments de proximitat i saludables, les persones que els elaboren i cuidar del planeta amb pràctiques sostenibles. L’activitat l’organitza l’Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració de l’Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat i Slow Food Barcelona. En aquesta edició, la festa estrena escenari al parc de la Ciutadella i amplia el seu espai de restauració amb més plats i elaboracions culinàries. En total, hi participaran 14 reconeguts establiments de restauració de la ciutat que segueixen els principis d'una alimentació sostenible, saludable i de temporada. També s’hi podrà trobar una oferta de productes artesanals per menjar i beure.

A l’espai de gastronomia es podrà trobar una oferta variada de productes, plats i begudes elaborats amb productes ecològics, de proximitat i de temporada: una proposta de fins a catorze platerets amb un preu de 5 €. En l’edició d’enguany hi participaran Bistrot Levante, Casa Xica, Contracorrent, El Filete Ruso, Espai Puntal, Green Leka, Happy Foods, La Sosenga, Les Finestres de Llúria, Llamber, Mescladis, Monocrom i Zaza. Les postres i el moment més dolç va acompanyat de la gelateria artesanal i amb producte local de Delacrem; i Rodyna, que participa com a representant de la cuina d’Ucraïna –Kíev és la ciutat convidada a les festes de la Mercè 2023–.

📍 Barcelona
📅 22, 23 i 24 de setembre

Fira de la Cervesa Artesana de l'Espelt

La Fira de la Cervesa Artesana de l'Espelt està promoguda any rere any per l'Associació La Bromera. La fira rep al voltant d'unes 3.000 persones al llarg de la jornada. Combina un ambient gastronòmic vinculat bàsicament amb la cervesa amb degustacions i tastos, amb un ambient familiar dins l'entorn rural. Aquest dia, el nucli del poble de l'Espelt s'omple de parades amb els cervesers artesanals vinguts d'arreu i música en directe!

📍 Òdena
📅 23 de setembre

Fira de Sant Miquel a Santpedor

Torna un any més la Fira de Sant Miquel a Santpedor! L'origen es remunta a final del segle XII, quan el rei Alfons hi concedeix la carta de població amb franqueses a la vila de Santpedor. Durant l'edat mitjana la Fira es consolida com una de les més importants de la Catalunya interior, i en el transcurs dels anys, es va adaptant a les circumstàncies de cada període històric: fira artesanal, fira ramadera, etc. La Fira de Sant Miquel gira entorn del barri antic de Santpedor, el qual conserva l'estructura medieval de carrers estrets i acollidors. Des de l'any 1991 s'aposta, any rere any, pels productes naturals i ecològics. Actualment, la Fira de Sant Miquel s'ha consolidat com una de les principals de la Catalunya interior. Diversos actes culturals amenitzen la fira: actes tradicionals, músics al carrer, exposicions, xerrades... Avui dia la fira posa especial atenció a la gastronomia pròpia de la comarca i en concret a la santpedorenca, oferint degustacions de productes propis i recuperant el plat típic de la fira: cabra estofada amb albergínia.

📍 Santpedor
📅 Del 18 al 24 de setembre

Mercat d'Olis i Vins a l'Estany

Gaudeix d'una jornada diferent, amb el Mercat d'Olis i Vins de L'Estany. El mercat compte amb una gran varietat de parades d'olis i vins. A més, també es complementa amb altres parades de productes gurmet vinculats directament amb el món de l'oli i el vi. És una oportunitat fantàstica per als amants de la cuina i els aficionats a l'oli i al vi per explorar i tastar una àmplia varietat de productes de qualitat. Visitar l'Estany és conèixer la capacitat humana per transformar el territori en funció de les necessitats i la tecnologia existents. Camins d'anada i tornada reflectits a l'Estany i que en conformen el paisatge cultural. T'hi esperen al centre de la vila durant tot el dia!

📍 L'Estany
📅 23 de setembre

La Fira de Barruera a la Vall de Boí

Un any més se celebra la Fira de Barruera a la Vall de Boí i serà a l'últim diumenge de setembre. Aquesta fira té part ramadera i part comercial amb productors tant locals com d'altres comarques que fan presència amb l'exposició dels seus productes fent tast i venda. A principi d'octubre se celebrava la Fira de Barruera, que era un lloc d'intercanvi, compra, venda i relació entre els veïns de la comunitat formada pels habitants de la Vall de Boí, on no sols es comercialitzava i es tractava amb animals, també es compraven comestibles i tota mena d'eines de treball. La fira ofereix diferents activitats durant els dies per a petits i grans. No hi faltis!

📍 La Vall de Boí
📅 23 i 24 de setembre

fira de barruera a la vall de boi
La Fira de Barruera a la Vall de Boí / Foto: Cedida

Fira del Bolet i del Boletaire de la Pobla de Lillet

Endinsa't al món del bolet en una nova edició de la Fira del Bolet i del Boletaire de La Pobla de Lillet. Cercavila, concert, mercat del bolet, exposició micològica... No et perdis la fira i mercat del bolet, un espai on els boletaires mostren i venen els bolets que han recollit. És una gran oportunitat per als amants de la cuina per adquirir bolets frescos i de qualitat. La Fira del Bolet i del Boletaire de la Pobla de Lillet és una celebració que fa valdre la riquesa micològica del municipi i ofereix una oportunitat única per als amants dels bolets de gaudir d'activitats, degustacions i aprenentatge relacionats amb aquest món. Tot això i més en un entorn privilegiat del Berguedà!

📍 La Pobla de Lillet
📅 23 i 24 de setembre

Jornades de La Poma de Sant Pere

Les Jornades de la Poma de Sant Pere van iniciar-se el passat 16 de setembre i s'allarguen fins al diumenge 24, amb una quinzena de dies i d'activitats diverses i per a tots els gustos: tastos, trobades artístiques, experiències, caminades, etc. La Poma de Sant Pere s'alça com la gran protagonista i no t'ho pots perdre!

📍 Sant Pere Pescador
📅 Del 16 al 24 de setembre

La Festa de la Verema de la DO Tarragona

La Denominació d’Origen Tarragona organitza els pròxims a finals de setembre i principis d’octubre una nova edició de la seva Festa de la Verema amb l’objectiu de promocionar la seva Ruta del Vi i oferir als visitants l’oportunitat de gaudir dels seus vins i el seu territori mitjançant diverses propostes enoturístiques. Els caps de setmana triats en aquesta ocasió són el del 23 i 24 de setembre, 30 de setembre i 1 d’octubre, i 7 i 8 d’octubre, i hi participaran 7 dels cellers que formen part de la DO: Celler Mas del Botó, Celler Mas Vicenç, Celler Pedrola, Celler Suñer, Cellers Blanch, Vinícola de Nulles i Vinya Janine. L’oferta d’activitats d’aquesta edició està pensada per a tots els públics, i aplega des d’esmorzars i dinars de verema, amb tast de vins i most per als més petits, fins a activitats que combinen el turisme actiu, com una navegació guiada en kayak, els jocs d’enginy, amb una proposta d’escape room, o les passejades històriques. Però també hi ha activitats per viure la verema de primera mà, formant part de l’equip de treball del celler, anant a la vinya a veremar i posar així un granet de sorra personal en l’elaboració de la pròxima anyada dels vins dels cellers.

📍 Tarragona
📅 23, 24 i 30 de setembre i 1, 7 i 8 d'octubre