Sabem que l'hivern és època de refredats. No obstant això, prevenir-los està a les nostres mans, portant una vida saludable i menjant moltes fruites i verdures de temporada. D'aquesta manera, el teu organisme estarà més protegit davant dels virus. I, si arribes a emmalaltir, combatràs millor els símptomes i les conseqüències no seran tan importants. Les fruites tenen molts beneficis per a la salut. Un dels més interessants és que, en ser riques en vitamines, ajuden a enfortir el sistema immunitari. Per això, la fruita és francament recomanable per lluitar contra els símptomes dels refredats i la grip.

👶 Quins aliments ajudaran els teus fills a protegir-se dels refredats?

 

Canvis de temperatura: una amenaça per a l'organisme

Els canvis bruscos de temperatura tan propis de la tardor i l'hivern provoquen que el sistema immune es debiliti. Per restituir la seva funció, no hi ha res com la ingesta de nutrients que afavoreixin la generació d'anticossos capaços de fer front a virus i bacteris. I les fruites són el millor aliat que podem trobar. Per descomptat, no totes les fruites són iguals. Les millors per al refredat són les que tenen un contingut més alt en vitamina C. I és que l'àcid ascòrbic protegeix el sistema immunitari i millora la seva capacitat de defensa. D'aquesta manera, encara que no impedeix per si mateix que ens refredem, sí que ens ajuda a combatre refredats i grips.

Hivern / Font: Unsplash
Hivern / Foto: Unsplash

💥 Condiments i espècies que t'ajudaran a combatre el fred

 

Fruites essencials a l'hivern

D'altra banda, quan estem refredats és molt important reposar líquids amb freqüència, més encara si tenim una mica de febre. Això ens ajudarà a sentir-nos millor i a recuperar-nos abans. Doncs bé, aquí també trobem l'ajuda infal·lible de les fruites sucoses: taronges, mandarines, kiwis o pinya, per exemple. Tant en suc com natural, aquestes fruites ens aporten aigua i nutrients per restituir els líquids perduts.

Cítrics

Les taronges, les llimones i les aranges, com segurament ja saps, contenen un alt percentatge de vitamina C. Potser menys conegut és l'alt contingut en aminoàcids essencials, que també contribueixen al bon funcionament del sistema immunitari. La vitamina C i els aminoàcids essencials contraresten els efectes perniciosos dels radicals lliures i milloren la producció de glòbuls blancs, que són els encarregats de lluitar contra les infeccions.

Magrana

Aquesta fruita de temporada pot considerar-se un superaliment, atesa la seva alta concentració de vitamines A, B i C. Però és que també és rica en fibra i aminoàcids essencials, imprescindibles per enfortir el sistema immune i afavorir l'absorció dels nutrients presents en la nostra alimentació.

👉 Magrana: beneficis, receptes i consells d'aquesta fruita tan exòtica com nostra

 

jonas renner LOdAL10JejI unsplash
Magranes / Foto: Unsplash

Poma

La poma no només és rica en vitamina C, sinó que té propietats alcalines. Això significa que ajuda a regenerar el pH sanguini, essencial si volem que el nostre organisme aprofiti al màxim els nutrients que obté dels aliments.

Pinya

La pinya és una de les millors fruites per no refredar-se, perquè té gran quantitat de vitamines, minerals, enzims i proteïnes. D'altra banda, la pinya conté bromelina, que té efectes antiinflamatoris i antibacterians. Per això, la pinya està especialment indicada per combatre el mal de coll i la congestió nasal. A més, és molt digestiva, ja que té un alt contingut en fibra. Això també contribueix a cuidar la microbiota intestinal, que és essencial per mantenir en forma el sistema immunitari.

Mango

El mango és una de les fruites més recomanables per lluitar contra les malalties del sistema respiratori. A més de tenir propietats antiinflamatòries, també és un poderós expectorant, per la qual cosa pot ser molt útil per tractar la tos i la congestió.