Es compleix un any del Veganuary,  la iniciativa posada en marxa el gener del 2021 a 200 països i regions del món per donar a conèixer el veganisme. A Espanya un 9% dels ciutadans i ciutadanes es declaren purament vegà o vegetarià, segons una enquesta realitzada per Just Eat i IPSOS Digital2 per conèixer l’estat de la qüestió en territori espanyol. Segons la mostra de Just Eat, un 48% dels enquestats afirma consumir plats vegetals un parell de cops a la setmana i un 30% ho fa cada dia. Més de la meitat dels enquestats que consumeixen fonamentalment productes animals a la seva dieta afirmen estar disposats a renunciar-hi i menjar vegà un parell de cops a la setmana, un 24% ho faria cada dia.

Així un 47% dels espanyols afirma que s’ha plantejat seguir alguna vegada una dieta vegana o vegetariana, però encara no s’ha decidit. Només un 9% es declara purament vegà o vegetarià. Preguntats sobre les diferents alternatives alimentàries, el 45% dels espanyols afirma que la preferiria la vegana davant de la resta. La raó més important per la qual els espanyols no segueixen una dieta vegana és el preu (48%), trobar a faltar el gust dels aliments (45%) i les dificultats a l’hora de menjar fora de casa (35%) o comprar a un supermercat (23%). Només el 18% dels enquestats creu que demanar menjar és més complicat a l’hora de seguir una dieta vegana.

Millorar el medi ambient

Segons l’enquesta, 7 de cada 10 espanyols afirma que una dieta vegana contribueix a millorar el medi ambient; el 56% pensa que una dieta vegana és millor per raons ètiques; el 61% està d’acord amb l’afirmació que és més saludable. Amb tot, la meitat dels enquestats afirma que no està disposat a seguir una dieta purament vegana.

La tendència a prescindir del consum de productes animals és un fet, asseguren des de Just Eat. L’estudi anual de menjar a domicili fet per la companyia, el Gastròmetre del 2021, revela la quota de comandes veganes va créixer un 80% respecte a l’any.Des de Just Eat, ens volem sumar al moviment Veganuary per donar visibilitat a l’alimentació d’origen vegetal i donar veu a aquesta iniciativa a Espanya”, afirma Laura Spínola, Brand PR Manager d’Espanya i Portugal. “La varietat en el menjar a domicili cada vegada és més notable i val la pena ensenyar al públic la gran quantitat d’opcions a què es pot accedir a través del delivery”, conclou Spínola.

comida vegana victoria shes unsplashLa demanda de menjar vegà a domicili es va disparar un 590% al llarg del 2021 / Unplash

Augmenta la demanda a Barcelona

Segons el Gastròmetre, durant l’any passat, es va demanar a Barcelona un 590% més de plats vegans, i un 25% més de plats vegetarians, en comparació de l’any anterior. Entre els plats vegetarians més demanats a la plataforma en l'àmbit nacional, l’hamburguesa vegetariana, la crema de verdures i les tripes vegetarianes, ocupaven els el podi. Mentrestant, les preferències per als plats vegans situaven el wrap amb guacamole i formatge vegà, les samoses i l’hamburguesa com els plats estrella.

Precisament un 12% dels espanyols afirma, segons l’enquesta encarregada per Just Eat, que a l’hora de demanar menjar a domicili sempre tenen en compte la disponibilitat de menjar vegà/vegetarià a l’elecció del restaurant, mentre que un 42% ho té en compte de vegades i un 46% no ho té en compte mai.

Troben a faltar alternatives

A l’hora  de  demanar  menjar a domicili, els espanyols troben a faltar alternatives veganes per a plats casolans (49%). A gairebé un terç (39%) li agradaria veure més opcions lliures de productes animals al menjar ràpid; una quarta part voldria veure aquestes alternatives a la cuina internacional i un 22% esperaria més substituts vegans a les postres i dolços. A més, 1 de cada 10 espanyols cerca més opcions veganes al voltant de l’alta cuina.