Catalunya és un país amb una tradició gastronòmica rica que ha donat lloc a una varietat de restaurants i xefs emblemàtics. Però no només això, sinó també productes i aliments coneguts arreu del món. És per aquest motiu que aquest 11 de setembre, en l'especial jornada de la Diada Nacional de Catalunya, et portem un llistat amb 8 productes catalans que no poden faltar a taula a la Diada 2023. Segurament n'hi hauria més, però aquests formarien part del primer tast.

8 productes catalans que no poden faltar a taula a la Diada 2023

Cava

El cava és un vi escumós elaborat a Catalunya, especialment a la regió de Penedès. És una beguda molt apreciada i es consumeix en ocasions especials com podria ser la festa nacional de Catalunya.

Pa amb tomàquet

Una preparació simple, però deliciosa que implica fregar pa amb tomàquet madur i all, i després ruixar-lo amb oli d'oliva i sal. Sovint se serveix com a acompanyament. És possiblement l'opció més clàssica en les terres catalanes. Una recepta tan simple com bona al paladar que consisteix en pa sucat amb tomàquet amb una mica d’oli i sal. Habitualment se sol acompanyar amb embotits com fuet, un altre de llarga tradició catalana, pernil o formatge. També hi ha qui prefereix servir el pa de la mateixa manera però torrat.

Crema catalana

Unes postres similars a la crema brulee, que té una deliciosa capa cruixent de sucre caramel·litzat a la part superior. Una de les postres més famoses de Catalunya, fet a base de llet, ous i sucre. El sucre cremat és el punt estrella del plat: tot just abans de menjar s’empolvora sucre per sobre de la crema i es fan diverses passades amb un cremador fins que s’apreciï una bona capa dura.

Coca

La coca és una mena de pastís o pastís que pot tenir diferents ingredients, com fruites, verdures o pinyons. És especialment popular a la festa de Sant Joan.

Fricandó

Un altre dels plats típics catalans és el fricandó, que s’elabora a partir de fins filets de carn de vedella acompanyat de bolets de la zona.

Botifarra amb mongetes

Una salsitxa fresca tradicional catalana que es prepara amb carn de porc i espècies. Pot ser cuita, a la brasa o fregida. D’entre totes destaca la de Vic i sol acompanyar-se amb mongetes.

Caragols a la llauna

Des de les terres de ponent arriba aquesta senzilla recepta que consisteix en caragols cuits a la brasa o al forn amb una llauna. Se serveixen acompanyats de salsa allioli o vinagreta.

Molts més aliments singulars

Aquests són només alguns exemples dels productes gastronòmics emblemàtics de Catalunya. La regió té una rica tradició culinària i una àmplia varietat de plats i productes que reflecteixen la seva cultura i diversitat gastronòmica. Ara bé, el llistat que oferim en l'article es basa en la temporalitat i l'adequació que es puguin tenir a taula a mitjan setembre. Els calçots en serien un exemple. Aquests són brots de ceba tendra semblants als porros que es rosteixen a la graella i se serveixen amb una salsa anomenada "salsa romesco". Els calçots són especialment populars a la regió de Tarragona. L'escudella i carn d'olla també seria un altre exemple. Aquest és un plat tradicional català que consisteix en una sopa de carn cuita amb verdures i llegums. Se serveix en festivitats i ocasions especials. Per últim, no podíem acabar l'article sense fer una menció especial als formatges, ja que Catalunya en produeix una àmplia varietat.