Amb les festivitats nadalenques a la cantonada, la taula es converteix en l'epicentre de reunions familiars i celebracions. Tot i això, l'abundància dels plats que s'elaboren i la quantitat d'aliments que s'usen, de vegades, presenten desafiaments per a la seguretat alimentària dels qui els consumeixen. Tot i això, és important destacar que, abans d'arribar als supermercats, tots els aliments passen per diferents controls de seguretat, ja que l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESAN) treballa al llarg de tot l'any, i de manera més intensa durant aquestes dates, per realitzar controls exhaustius a tota la cadena alimentària, des de la producció primària fins als punts de venda i el consumidor final, l'agència assegura el compliment íntegre de la legislació vigent.

5 consells per evitar les intoxicacions alimentàries

Davant de l'escenari de l'abundant nombre d'àpats contundents que s'aproximen en aquests últims dies d'any i els primers del 2024, et portem 5 consells per evitar les intoxicacions alimentàries.

Extremar la higiene en la preparació i la conservació d'aliments

Durant les festes, la taula s'omple de plats l'elaboració dels quals sol ser més complexa que la dels plats de la resta de l'any, això, juntament amb la manipulació dels aliments, augmenta els riscos d'intoxicacions. Algunes elaboracions com la maionesa, les sopes, els peixos i els mariscs es converteixen en potencials focus d'intoxicació alimentària. Aquí és on precisament l'atenció a la higiene i l'organització adequada de la nevera esdevenen essencials per prevenir inconvenients en aquestes festivitats tan especials.

Congelar immediatament els aliments comprats i cuinats amb anticipació

Aquest any, a més, se suma la problemàtica de la inflació. Si bé aquesta ha disminuït els darrers mesos, el preu dels aliments encara no ha tornat als seus valors normals. La pujada de preus pot impulsar els consumidors a fer compres anticipades, però, per això és fonamental mantenir la consciència sobre la qualitat i l'origen dels aliments adquirits. Davant l'avançament de les compres per evitar la pujada de preus, la congelació de peixos, mariscs i carns es converteix en una estratègia comuna entre les persones que acullen a casa els dinars i sopars nadalencs. En aquests casos, és crucial fer aquesta congelació de manera immediata i atendre les pautes adequades per assegurar la qualitat nutricional dels aliments i prevenir intoxicacions.

Nadal taula menjar excés (3)
És l'època de l'any més propícia per patir una intoxicació alimentària / Foto: Pixabay

Organitzar la nevera amb cura per evitar la contaminació creuada

És important ordenar meticulosament les neveres, ja que així es pot prevenir la contaminació creuada. En assignar espais específics a diferents categories de productes i mantenir una separació clara entre aquests, es redueixen significativament els riscos de transferència de microorganismes que poden contaminar altres aliments.

Conèixer els ingredients per a aquells amb al·lèrgies alimentàries

Cal tenir en compte també que hi ha certs aliments que poden causar al·lèrgies a les persones, que de manera habitual no consumeixen durant l'any, però en aquestes dates en pot augmentar la utilització. La legislació europea exigeix ​​la comunicació clara d'al·lèrgens a l'etiquetatge dels aliments, i l'AESAN vetlla perquè aquesta normativa es compleixi rigorosament. En aquestes celebracions, on la varietat de plats pot dificultar la identificació d'al·lèrgens, l'atenció als ingredients per part de les persones que els cuinen esdevé essencial per a aquells amb al·lèrgies alimentàries.

Revisar detingudament la informació de l'etiquetatge

És important tenir sempre en compte l'etiquetatge dels aliments, ja que aquests no només revelen els ingredients del producte, sinó que també proporcionen detalls importants sobre la utilització correcta, diferents mètodes de preparació i les condicions òptimes d'emmagatzematge. L'atenció a aquests detalls també contribueix a la seguretat i la qualitat dels aliments que es consumeixen. “Durant aquestes dates, i com ho fa al llarg de tot l'any, AESAN (Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició) controla el mercat de productes alimentaris per assegurar el compliment de la legislació vigent. Aquesta agència disposa d'una sèrie d'eines per assegurar al consumidor que els aliments que porta a taula són segurs” afirma l'AESAN.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!