Segons un estudi elaborat per Quota Research per al Centre d'Informació Cafè i Salut, al 86% dels catalans els agrada molt o bastant el cafè i 9 de cada 10 persones el beuen habitualment. L'esmorzar és el moment clau i són moltíssimes les persones les que asseguren que fins que no prenen un cafè no poden fer res (més encara si aquesta activitat requereix pensar). A més d'aquest poder activador, el cafè té molts altres beneficis que són interessants per a la salut.

Els beneficis del cafè per a la salut

El primer és que un potent antioxidant, especialment ric en polifenols, que actuen contra els radicals lliures que provoquen l'envelliment prematur dels teixits. També s'ha demostrat que el seu consum prevé malalties com la diabetis tipus II, així com altres de neurodegeneratives com l'Alzheimer i el Parkinson. Això sí, perquè aquest efecte beneficiós no es giri i es converteixi en una cosa perillosa, cal vigilar tant la quantitat que es pren com el quan. Per això, repassarem els quatre moments del dia en què és millor dir 'no' a una tassa de cafè.

Dir 'no' al cafè

Després de les sis de la tarda. Aquesta és l'hora que va fixar l'Institut Nacional de Salut dels Estats Units després d'estudiar quant temps exerceix la cafeïna efecte en el nostre organisme i també quan és el punt màxim. Aquest es va determinar en una hora després d'acabar la beguda, mentre que els seus efectes poden durar unes quatre hores, aproximadament. Per això, si el prenem després de les sis de la tarda, ja sabem que a l'hora de dormir encara estarem sota els efectes de la cafeïna i això dificulta molt el descans.

cafe pixabay (5)
4 moments per dir 'no' al cafè / Foto: Pixabay

Just després de prendre una tassa. El fet d'anar enllaçant cafès és mala idea a qualsevol hora del dia. Els efectes de la cafeïna no són immediats (encara que sentim que ens despertem amb el primer xarrup del matí). La cafeïna necessita uns 20 minuts per començar a activar l'organisme. Per això, quan prens una tassa uns minuts després de la primera, encara no has notat res i, uns 40 minuts després, t'arribaran els efectes multiplicats per dos.

Quan has pres tres tasses aquell dia. La quarta sempre sobra. I així ho diu l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), qui no aconsella superar els 200 mg al dia, el que equival a tres tasses. Els efectes d'aquesta "sobredosi" depenen de cada persona i de com d'habituats que estiguin per prendre cafè, però a curt o a llarg termini, sempre tindrà efectes negatius.

cafe pixabay (6)
L'EFSA aconsella no superar els 200 mg al dia / Foto: Pixabay

En dejú. Malgrat ser el que la majoria de les persones fan en començar el dia, no és gaire saludable. El cafè és un aliment molt àcid i pot fer malbé a l'estómac, sobretot a les persones que pateixen acidesa, reflux o problemes digestius. L'ideal és consumir-lo acompanyat d'altres productes per minimitzar aquests riscos. Un últim consell, si estàs pensant canviar el cafè pel te en molts moments del dia, no oblidis que el te conté teïna, que també activa l'organisme i et pot ocasionar els mateixos problemes de nerviosisme.