La festa de Sant Medir és una de les més arrelades a la vila de Gràcia. És coneguda principalment per les tones de caramels i llaminadures que es llancen al públic des de cavalls, carrosses i camions. Al matí es fa una desfilada de colles pel barri i comença un romiatge fins a l’ermita de Sant Medir, a Collserola, on hi ha un aplec per homenatjar el sant. Les mateixes colles encapçalen una gran cercavila pels carrers principals del barri i reparteixen els dolços entre el públic, que es prepara amb bosses, galledes i paraigües per recollir-ne tants com pugui.

Els caramels de Sant Medir 2023

Els caramels de Sant Medir 2023 es poden atènyer a la companyia Frit Ravich (caramel tou) i Oñate (caramel dur), així com algunes de les llepolies que es reparteixen durant la festa. La Federació de Colles de Sant Medir va arribar a un acord anual, amb el consentiment de l’assemblea de Colles, en el que el quilo de caramels té un cost de 3,95 €. Enguany, hi ha dos tipus de caramels oficials de Sant Medir, el caramel dur més tradicional i un caramel tou, tipus llaminadura.

Aquesta tradició inunda de dolços els carrers i places dels barris de la Vila de Gràcia, Sarrià, Sant Gervasi i la Bordeta. Famílies, amics i escoles surten a veure la cercavila més estimada pels infants. Sota una intensa pluja de caramels i llaminadures, obren tota mena d'objectes diversos amb la il·lusió d’endur-se a casa algun petit trofeu en forma de llaminadura. Al capvespre, totes les colles juntes desfilen pel carrer Gran de Gràcia fins als Jardinets llençant tones i tones de caramels per concloure la festivitat de la manera més dolça possible.

Els barris de Barcelona que celebren la festivitat

La celebració en homenatge a Sant Medir continua avui dia. La Bordeta, Sarrià i Sant Gervasi també fan cercaviles, amb la participació de les colles pròpies, i el romiatge fins a l’ermita. Un cop a l'ermita, es fa l’aplec conjunt en honor del sant, amb una missa i l’acte de col·locació de llaçades commemoratives a la bandera de cada colla. De tota manera, el barri de la Bordeta fa la celebració el diumenge següent a la festa.

Gairebé dos segles després que es comencés a commemorar, aquesta tradició segueix avui més viva que mai. Any rere any, cavalls, romeus i romeves desfilen en una gran cercavila de carrosses, música i sentiments compartits, en una jornada plena d’alegria per als més petits, però també per a aquells que ja no ho són tant. La tradició és que Sant Medir se celebri un dia feiner, tant a Gràcia com a Sarrià - Sant Gervasi, per la qual cosa si el dia 3 de març s'escau en diumenge, la festa es trasllada al dia 4. A la Bordeta, en canvi, la rua és sempre el diumenge següent a la festivitat.