Hi ha aliments que són molt més que aliments, que són paisatge, memòria i identitat. I el blat de la Segarra n'és un bon exemple. Sens dubte, aquest cereal ha estat el fil conductor de la vida dels segarrencs i les segarrenques durant molt de temps. I és que els camps d’espigues no només en defineixen el paisatge, sinó que expliquen la història d’una comarca coneguda, amb raó, com el graner de Catalunya.
El blat de la Segarra és molt més que un cereal: és paisatge, memòria i identitat
Aquí, la pagesia ha sabut adaptar-se als nous temps, però les tradicions no es perden. N'és prova el fet que encara es cultiven diverses varietats de blat antic, les quals, més enllà de ser històriques i autòctones, tenen més valor nutricional i s’adapten millor als cultius ecològics i de secà. Estem parlant de varietats com ara el blat xeixa, el Florenç 90, el blat garrofat, el blat de moro ros, el blat forment i el Blat Pané, que han alimentat generacions i generacions de catalans i catalanes. En definitiva, blats que parlen de proximitat, de cicles naturals i de respecte per una terra rica i plena de vida.

Diverses varietats de blat antic, amb alt valor nutricional, es cultiven encara avui a la Segarra
L'Ada Parellada, sabedora del valor gastronòmic, però també patrimonial del blat de la Segarra, li ha volgut retre un petit homenatge preparant tres receptes en què aquesta matèria primera és la protagonista. Mira el vídeo i descobreix com la xef del Semproniana transforma aquest blat en tres delícies: els típics panadons, una coqueta de pa amb pera, pernil i formatge i, per últim, el toc dolç amb unes galetes de xocolata👇
La Segarra, una terra "Per sucar-hi pa"
El Consell Comarcal de la Segarra ha engegat la campanya 'Per sucar-hi pa' per impulsar els productes gastronòmics de la comarca, una iniciativa emmarcada en el reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025. La catalana és la primera regió a rebre'l i, sens dubte, suposa una oportunitat per donar a conèixer el territori i la producció alimentària local.
Amb la iniciativa 'Per sucar-hi pa', el Consell Comarcal de la Segarra vol fer valdre el patrimoni alimentari de la Segarra i la connexió entre la terra, la cultura i la taula
Així doncs, aprofitant l'empenta que suposa el fet que Catalunya hagi estat escollida com a Regió Mundial de la Gastronomia, de maig a octubre, es duran a terme esdeveniments arreu del territori per fomentar els productes de la comarca. I, durant el mes d'agost, en el marc del projecte '12 mesos, 12 paisatges', el cereal segarrenc ha estat el protagonista de diverses activitats per promocionar-lo.
Descobreix la Segarra: paisatges i sabors que enamoren
Visitar la Segarra és endinsar-se en un mosaic de camps, pobles de pedra i històries mil·lenàries. Aquí, cada camí porta a un castell, cada plaça a una llegenda, i cada forn a una olor que recorda la infantesa. És el lloc ideal per perdre’s entre rutes medievals, tastar productes fets amb blats antics, descobrir molins fariners que encara giren i gaudir de fires i mercats de productes artesans i de proximitat.
Ja sigui pedalant pels camins rurals, passejant per viles emmurallades, contemplant els paisatges d’espigues o provant una coca acabada de sortir del forn, la Segarra ofereix una experiència que connecta amb l’essència de Catalunya. Un territori autèntic, on la tradició i la modernitat conviuen, i on cada visita deixa un regust i un record inoblidable.
Visita la Segarra, deixa’t captivar pels seus paisatges i, sobretot, delecta’t amb els productes que neixen d’aquesta terra única!
