Als supermercats, mercats i botigues de queviures de Catalunya trobareu el plàtan mascle en totes les seves etapes de maduració. Al començament és verd i dur com una pedra, ideal per fregir. I, a mesura que madura, aquest va engroguint-se fins a adoptar l’aspecte d’un tronc carbonitzat. Fins i tot a les seves acaballes, on el plàtan de Canàries ja no ofereix cap possibilitat més enllà del vinagre, el plàtan mascle segueixi oferint opcions com aquesta.

LA GOURMETERIA 4 30 F

 

Ingredients per a 4 persones

  • 2 plàtans mascles ben madurs (de color groc ennegrit)
  • 100 g de mantega
  • 400 g de nata líquida per muntar
  • 50 g de sucre
  • Suc d’una llimona
  • Pell d’una taronja

Recepta pas a pas 

1. Talleu els extrems superior i inferior de cada plàtan, i talleu-los a terços sense retirar la pell.

2. Poseu aigua abundant en una olla. Quan arrengui el bull, poseu els trossos de plàtan i bulliu-los durant 10 o 12 minuts fins que s’hagin inflat i la pell s’hagi esberlat.

3. Retireu els plàtans amb una escumadora, escorreu-los i deixeu-los refredar. Quan estiguin ben freds, peleu-los per complet.

4. Poseu la mantega en una olla o cassola petita i foneu-la a foc suau. Quan aquesta comenci a bullir, afegiu el suc de llima, els trossos de plàtan i, amb una cullera, aneu-los xopant durant 2 o 3 minuts. Reserveu i talleu-los a rodanxes quan estiguin freds.

5. Munteu la nata amb una batedora elèctrica o de mà. Als que us agradi ben dolça, podeu afegir fins a 150 g de sucre als 500 ml de nata líquida per muntar (mínim 35% de matèria greixosa), encara que 75 g és una quantitat prou raonable.

6. Emplateu amb la nata a la base, les rodanxes de plàtan a sobre i coroneu amb la ratlladura de taronja.

Gastronomia la Gourmeteria Platan Sergi Alcazar 18

Plàtan mascle amb mantega i nata / Sergi Alcázar

Consell

Per tal que els trossos de plàtans quedin ben banyats amb mantega, prova de mullar-los de dos en dos. Per altra banda, val a dir que la mantega comercial del mercat espanyol és força insípida. En aquest aspecte, si et decantes per les mantegues ecològiques no te’n penediràs. 

Xips de plàtan mascle
La Gourmeteria Xips de plàtan mascle Joan Carbó Solé
Pizza exprés de plàtan mascle
La Gourmeteria Pizza exprés de plàtan mascle Joan Carbó Solé