Els ous al niu són un plat emblemàtic de la cuina balear i catalana, i una d'aquelles receptes que, tot i que accepta múltiples variants, s'ha vist molt minoritzada d’uns anys cap aquí. Personalment, els he tastat amb sobrassada, amb carn picada, amb cansalada viada, amb fredolics i fins i tot amb calçots... i totes les versions m’han semblat sempre escandaloses. El fet aquí és farcir un panet amb un rovell d'ou -entre altres ingredients- i coronar-lo amb la clara muntada; malgrat que, com apuntava, hi ha qui prefereix tapar-los amb el mateix pa, o gratinar-los directament amb formatge. 

LA GOURMETERIA 4 60 M

Ingredients per a 4 persones

  • 4 panets (de Viena, de brioix arrodonits, magranetes...)
  • 4 ous grans
  • 400 g de tomàquets madurs
  • 200 g de salsitxa crua
  • 2 pessics de pinyons
  • 1 xarrup de vi ranci sec
  • 1 pessic d'orenga
  • 1 pessic d'escates de xili picant o pimentó (opcional)
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal

Procediment

  1. Marqueu les salsitxes esparracades (o tallades) i els pinyons en una paella. Quan hagin agafat color, aboqueu la polpa dels tomàquets ratllats i el vi ranci, i deixeu-ho reduir fins que la salsa hagi espessit. Salpebreu i reserveu.
  2. Retalleu la part superior dels pans i buideu-los per dintre de molla (ha de quedar només un dit de gruix per la part inferior). A continuació, poseu un parell de cullerades de salsa i un rovell d'ou al cap de munt. Reserveu.
  3. Munteu les clares a punt de neu i coroneu els panets farcits amb una bona quantitat de clara esponjada.
  4. Escalfeu una paella amb mig dit d'oli d'oliva. Quan estigui ben calent, poseu un a un els panets i amb una cullerada aneu abocant oli per sobre de manera que quedi clara ben fregida i la part inferior del panet crocant.
  5. Serviu amb un polsim d'orenga i de xili picant al damunt.

CONSELL

Sense dubte, la manera més gustosa de preparar els panets és fregint-los individualment a la paella. Tanmateix, una variant és gratinar-los directament al forn. En aquest cas, procura no apropar-los massa a la resistència superior i dona'ls un cop de forn abans de gratinar-los.