La pandèmia del coronavirus ha obligat a cancel·lar la Fira de Sant Ermengol de La Seu d'Urgell, probablement la fira de formatges més important del país i una de les més especials d'Europa, però per sort hi ha una cosa que la Covid-19 ni ha aconseguit ni esperem que aconsegueixi mai: impedir que els amants del formatge gaudeixin del plaer de menjar formatge i descobrir-ne tots els seus secrets, també de manera online.

Fira Sant Ermengol_formatge cabra

La Fira de Sant Ermengol, des de casa

Pot gaudir-se del formatge a través d'una pantalla? Per molt que costi de creure, la resposta és afirmativa i la Fira de Sant Ermengol 2020 ha decidit demostrar-ho amb la seva Aula de Tast online. Davant la impossibilitat de fer la fira en format presencial, l'organització ha creat un canal Youtube propi, vinculat a la web de la Fira de Sant Ermengol, que publicarà durant tot l'any vídeos amb tastos guiats, tallers d’elaboració de formatges i tallers de cuina amb formatge. És a dir, una forma de gaudir del formatge quan es vulgui, com es vulgui i on es vulgui.

Fira Sant Ermengol_Pep

Pep Palau, durant l'enregistrament d'un dels vídeos de l'Aula de Tast online.

A partir del divendres 16 d'octubre, coincidint amb la data de celebració de la Fira de Sant Ermengol, s'inicia aquesta versió virtual de la Fira amb 5 vídeos, tres dels quals protagonitzats pel gastrònom Pep Palau i enregistrats, tots ells, a l’Espai Ermengol de la Seu d’Urgell. A més, els altres dos primers vídeos de la Fira virtual són dues receptes incloses dins la sèrie "La cuina del formatge", on una selecció de restaurants de l’àmbit pirinenc que facin servir el formatge artesà del Pirineu a les seves cartes oferiran una recepta amb formatge de les valls.

Al llarg de l’any, i de manera periòdica, s'ampliarà el nombre de tastos que es podran seguir des de la web de la Fira i el seu canal de Youtube.

El primer tast, formatges artesans de vaca

Suposo que tothom està d’acord que és al Pirineu on hi ha la millor llet de vaca del país? Doncs amb aquesta premissa Pep Palau fa un tast exclusiu de formatges artesans de vaca de l'Alt Pirineu i l'Aran, formatges tots ells de formes, textures i gustos tan diversos com ho és el propi territori.

Fira Sant Ermengol_formatge vaca 1

Tou dels Til·lers, un dels formatges de vaca presents a un dels primers tastos virtuals de la Fira.

El repertori que omple aquest tast, que tot seguit us enllacem, està format per Molí de Ger, a Cerdanya; l’Abadessa i Mas d’Eroles, a l’Alt Urgell; Tros de Sort i La Peça d’Altron, al Pallars Sobirà, són noms que sonen fort en l’univers formatger.

I doncs, us atreviu a gaudir del formatge a través de la pantalla?

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat