La ciutat francesa de Lió és patrimoni de la humanitat, amb un gran nucli antic renaixentista, ruïnes romanes, districtes industrials històrics i el majestuós barri de Presqu'île del segle XIX.

La ciutat va ser fundada fa 2000 anys en la confluència dels rius Roine i Saona, i va construir la seva fortuna amb el comerç de la seda. Aquesta indústria el va dotar d'una bonica arquitectura renaixentista en el Vell Lió, on passatges semiocults anomenats Traboules connecten els patis amb el Saona.

El Vell Lió

És un dels nuclis antics renaixentistes més grans d'Europa. En els segles XV, XVI i XVII, la indústria de la seda de Lió prosperava i riques famílies de comerciants de tot França, Flandes, Alemanya i Itàlia es van establir a la ciutat.

Van construir cases sumptuoses, d'estil gòtic, renaixentista italià i renaixentista francès, i encara en queden 300 vigents.

Durant el segle XVI es va estimar que hi havia 180.000 telers a la ciutat, i pots veure les formes enginyoses que aquesta indústria es va combinar amb el teixit de la ciutat en els característics traboules del Vell Lió.

Què són els famosos 'traboules' de Lió?

En el Vell Lió i la Croix-Rousse Saône són una característica arquitectònica única d'aquesta ciutat. Els Traboules són encantadors passadissos renaixentistes, uns 40 dels quals estan oberts al públic, que discorren sota dels edificis en direcció al riu Saona.

Li van donar als treballadors de la seda de la ciutat accés directe a la vora del riu, la qual cosa va fer que el transport de tèxtils fos ràpid i fàcil, al mateix temps que oferia protecció contra els elements.

Basílica de Fourvière

Aquesta magnífica església, sempre visible al turó de Fourvière a l'oest de la ciutat, és una d'una sèrie d'esglésies icòniques al cim d'un turó construïdes a les principals ciutats franceses a finals del segle XIX.

La basílica es troba en la part més antiga de la ciutat, lloc de peregrinació de Lió i on s'han descobert diversos jaciments romans.

Entra per veure els extravagants interiors i el Museu d'Art Sacre, i puja a la torre nord per a una de les millors fotografies de Lió.

Parc de la Tête d'Or

Una mica més al nord del centre es troba un dels parcs urbans més grans del país, amb un zoològic i el jardí botànic més important de França.

Les atraccions botàniques també són espectaculars, amb més de 20.000 varietats de plantes i els hivernacles del segle XIX més elegants que puguis esperar veure, carregats amb l'aroma de la clorofil·la.

Per a les famílies amb nens, el parc és una visita obligada, gràcies a African Plain, amb zebres, lleons i girafes, i a l'extens llac per a èpiques travessies en bot a pedals a l'estiu.

Presqu'île, la joia de Lió

Un tros de terra entre el Roine i el Saona, Presqu'île va ser creat mitjançant un enorme projecte d'enginyeria urbana del segle XVIII, drenant pantans i connectant el que alguna vegada va ser una illa amb terra ferma.

És on succeeixen la majoria de les coses a la ciutat, un districte de gloriosa arquitectura del segle XIX, àmplies places, botigues, institucions culturals, restaurants, cafès, bars i clubs nocturns.

El teatre de l'òpera i l'ajuntament de Lió es troben aquí, mentre que si tens gana, la Rue Mercière compta amb una llarga llista d'excel·lents restaurants. Si vas per anar de compres, comença al carrer per als vianants Rue de la République, on t'esperen totes les marques del carrer principal.

Museu de Belles Arts de Lió

Ubicat en una antiga abadia del segle XVII, el Musée des Beaux-Arts és el museu de belles arts més gran de França després del Louvre a París.

Compta amb obres de Degas, Van Gogh, Renoir, Cézanne, El Greco, Canaletto, Picasso, Max Ernst i Francis Bacon, entre molts altres grans artistes.

El departament d'Antiguitats és un tresor d'uns 600 artefactes de l'Antic Egipte, inclosos relleus, bustos, estatuetes i sarcòfags, així com portes monumentals recuperades del temple de Medamud.

Museo de Bellas Artes de Lyon / Wikipedia
Museu de Belles Arts de Lió / Viquipèdia

Antic Teatre de Fourvière

Aquest monument també es troba dalt del marge esquerre del riu Saona. I 2.000 anys després de la seva construcció, continua sent un lloc d'actuació durant el festival de teatre Nuits de Fourvière cada juny i juliol.

El teatre va ser redescobert a finals del segle XIX i restaurat durant els següents 40 anys.

Museu Gal·loromà de Lió-Fourvière

Si les extenses ruïnes romanes de Fourvière et deixen amb ganes de més història antiga, aquest modern museu és al lloc per brindar-te alguns antecedents.

L'edifici és en part sota terra i va ser excavat en el pendent al costat del teatre romà. Les galeries futuristes, similars a búnquers, estan disposades al voltant d'una rampa de formigó en espiral.

Hi ha molt a recórrer al museu, però una peça que has de veure és el Mosaic dels Jocs del Circ, que data del segle II i representa una cursa de carros amb una habilitat tècnica sorprenent.

Catedral de Lió

La fabulosa catedral de la ciutat és una construcció majoritàriament gòtica construïda entre els segles XII i XV. La majoria de les vidrieres encara romanen originals i daten del segle XIII. Van ser desmantellades i empaquetades durant la Segona Guerra Mundial per salvar-les dels danys causats per les bombes.

El rellotge astronòmic de l'interior mesura nou metres d'altura i es va instal·lar al segle XIII. Sota de l'esfera principal del rellotge hi ha un astrolabi, afegit al segle XVII, que pot mostrar la posició de la terra, el sol i la lluna.

Les Halles de Lió - Paul Bocuse

Aquest mercat d'aliments porta el nom de Paul Bocuse, un dels gegants culinaris de França, a la capital de la cuina de França, per la qual cosa pots estar segur de la qualitat del que hi ha dins.

És un mercat acuradament seleccionat amb els millors comerciants d'aliments de la regió, que venen xarcuteria, formatge, carn, fruites i verdures. També hi ha diversos restaurants que tenen molt bona fama a Lió.