Si encara estàs planificant les sortides que faràs aquest estiu, considera visitar la vil·la romana dels Munts. Es tracta d'un antic assentament romà força ben conservat ubicat dins el municipi d'Altafulla, a 12 quilòmetres de Tarragona. Concretament, està situat damunt d'un turó i a la vora de la platja, un lloc privilegiat que el converteix en un tresor únic a Catalunya. En aquest sentit, i per reconèixer l'excepcionalitat del jaciment, el novembre del 2000 va ser declarat patrimoni de la humanitat. Si encara no t'has decidit a anar-hi, continua llegint aquest article perquè des de La Gandula d'ElNacional.cat et portem els motius pels quals aquesta és l'excursió de l'estiu. Havies sentit a parlar d'aquesta vil·la romana?
🔍 Aquest poble medieval català és un dels més bonics del món, segons Lonely Planet
✅ La ciutat medieval a la Catalunya Nord que enamora amb els seus carrers empedrats
La vil·la dels Munts, una antiga zona residencial de luxe
La vil·la dels Munts forma part d'una antiga zona residencial romana de luxe que data del segle II dC. Aquí, els historiadors han trobat rics elements decoratius que els han estat de gran utilitat per fer-nos una idea de com eren els habitatges de la classe benestant de Tàrraco. La vil·la en qüestió, la vil·la dels Munts, constava de dues parts: la rústica, aprofitant una extensa plana, i la destinada a l'habitatge, coronada per una gran casa (la domus) que estava acompanyada de diversos jardins, unes termes i uns banys.
La finca, un tresor que ha sobreviscut a un incendi i dècades d'abandó
Els experts han pogut esbrinar que a la vil·la dels Munts hi van viure un temps Caius Valerius Avitus, que ostentava el càrrec més alt de l'administració local, i la seva esposa, Faustina. Durant la seva estada, Caius va ampliar les termes de la vil·la amb més piscines, va fer-hi construir una gran cisterna i va renovar les pintures i alguns paviments de la casa. Més tard, entre els anys 260 i 270, un gran incendi va arrasar gran part de la finca, que mai va tornar a brillar de la mateixa manera. La parcel·la va servir d'habitatge fins al segle VII i després va quedar abandonada durant molts anys. Va ser al segle XX, amb la creixent preocupació per la conservació del patrimoni, que es va tornar a mirar cap a l'antiga vil·la romana, ja convertida en restes. El 1967, el Museu Arqueològic de Tarragona es va fer càrrec del jaciment i va iniciar una primera excavació, que va permetre recuperar bona part de les estances.