És estiu, tens la fruita madura esperant en el fruiter... i de sobte, apareixen. Aquestes diminutes mosquetes, gairebé invisibles, que voletegen sense parar i semblen multiplicar-se de la nit al dia. Resulten molestes, poden contaminar aliments i, si no les controles, la invasió creix ràpidament. Des de  La Gandula de El Nacional  us ensenyem com desfer-vos d'aquestes mosques.

🤔5 objectes que poden explotar si els deixes al cotxe

Per què apareixen les mosques de la fruita?

Les Drosophila melanogaster, com s'anomenen tècnicament, estimen la fruita madura perquè desprèn etanol i altres compostos que per a elles són com un cartell lluminós de "barra lliure". Però no només la fruita: restes de menjar, sucre, vinagre, cervesa, i fins i tot la humitat d'un drap són perfectes perquè es quedin.

A més, els seus ous són microscòpics. De vegades venen en la mateixa fruita, i en trobar un ambient ideal (calor, humitat, aliment), fan eclosió i es multipliquen.

La clau inicial: higiene total

Abans de pensar en trampes, cal tallar-los els camins d'accés i eliminar els seus refugis. Segons la publicació de @soyamodecasa, aquests són els passos infal·libles:

  • Guarda les fruites al refrigerador o cobreix-les amb una tapa o campana.

  • Tira les escombraries tots els dies, encara que no estigui plena, perquè no s'acumuli matèria orgànica en descomposició.

  • Revisa l'aigüera, on poden acumular-se restes invisibles.

  • Mantingues tot sec, inclosa l'aiguabeneitera, perquè no hi hagi humitat constant.

  • Neteja amb alcohol al 70 % les superfícies. Després de cada neteja desinfectar i eliminar olors que les atreguin.

  • Evita deixar esponges, draps o draps humits, perquè són veritables vivers.

Petit truc extra: si compres fruita molt madura, renta-la i asseca-la bé en arribar a casa. Així elimines possibles ous abans que s'activin.

La trampa més efectiva i fàcil

Una vegada neteja la cuina, toca anar contra elles. És tan simple que sembla màgia:

  1. Aconsegueix un flascó de vidre (pot ser un de melmelada buit).

  2. Fes un con de paper: enrotlla un full deixant una petita obertura a la punta i col·loca'l a la boca del flascó, amb la punta cap a baix.

  3. Afegeix vinagre de poma en el fons del flascó (uns dos o tres dits d'alçada).

El mecanisme és simple: l'olor del vinagre les atreu, entren per la punta del con i, una vegada dins, els costa trobar la sortida. Al cap d'unes hores veuràs com la trampa comença a omplir-se.

Què fer després?

Quan la trampa sigui plena, tens dues opcions:

  • Abocar aigua calenta sobre el contingut per eliminar-les.

  • Portar el flascó lluny de casa teva i deixar-les anar a l'exterior.

Si vols que no tornin:

  • Mantingues sempre les rutines de neteja.

  • No compris més fruita madura de la que consumiràs en pocs dies.

  • Ventila la cuina regularment perquè les olors no es concentrin.

  • Fes una revisió ràpida cada nit: escombraries fora, aigüera seca, superfícies netes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!