És estiu, tens la fruita madura esperant en el fruiter... i de sobte, apareixen. Aquestes diminutes mosquetes, gairebé invisibles, que voletegen sense parar i semblen multiplicar-se de la nit al dia. Resulten molestes, poden contaminar aliments i, si no les controles, la invasió creix ràpidament. Des de La Gandula de El Nacional us ensenyem com desfer-vos d'aquestes mosques.
🤔5 objectes que poden explotar si els deixes al cotxe
Per què apareixen les mosques de la fruita?
Les Drosophila melanogaster, com s'anomenen tècnicament, estimen la fruita madura perquè desprèn etanol i altres compostos que per a elles són com un cartell lluminós de "barra lliure". Però no només la fruita: restes de menjar, sucre, vinagre, cervesa, i fins i tot la humitat d'un drap són perfectes perquè es quedin.
A més, els seus ous són microscòpics. De vegades venen en la mateixa fruita, i en trobar un ambient ideal (calor, humitat, aliment), fan eclosió i es multipliquen.
La clau inicial: higiene total
Abans de pensar en trampes, cal tallar-los els camins d'accés i eliminar els seus refugis. Segons la publicació de @soyamodecasa, aquests són els passos infal·libles:
-
Guarda les fruites al refrigerador o cobreix-les amb una tapa o campana.
-
Tira les escombraries tots els dies, encara que no estigui plena, perquè no s'acumuli matèria orgànica en descomposició.
-
Revisa l'aigüera, on poden acumular-se restes invisibles.
-
Mantingues tot sec, inclosa l'aiguabeneitera, perquè no hi hagi humitat constant.
-
Neteja amb alcohol al 70 % les superfícies. Després de cada neteja desinfectar i eliminar olors que les atreguin.
-
Evita deixar esponges, draps o draps humits, perquè són veritables vivers.
Petit truc extra: si compres fruita molt madura, renta-la i asseca-la bé en arribar a casa. Així elimines possibles ous abans que s'activin.
La trampa més efectiva i fàcil
Una vegada neteja la cuina, toca anar contra elles. És tan simple que sembla màgia:
-
Aconsegueix un flascó de vidre (pot ser un de melmelada buit).
-
Fes un con de paper: enrotlla un full deixant una petita obertura a la punta i col·loca'l a la boca del flascó, amb la punta cap a baix.
-
Afegeix vinagre de poma en el fons del flascó (uns dos o tres dits d'alçada).
El mecanisme és simple: l'olor del vinagre les atreu, entren per la punta del con i, una vegada dins, els costa trobar la sortida. Al cap d'unes hores veuràs com la trampa comença a omplir-se.
Què fer després?
Quan la trampa sigui plena, tens dues opcions:
-
Abocar aigua calenta sobre el contingut per eliminar-les.
-
Portar el flascó lluny de casa teva i deixar-les anar a l'exterior.
Si vols que no tornin:
-
Mantingues sempre les rutines de neteja.
-
No compris més fruita madura de la que consumiràs en pocs dies.
-
Ventila la cuina regularment perquè les olors no es concentrin.
-
Fes una revisió ràpida cada nit: escombraries fora, aigüera seca, superfícies netes.