Alguna vegada has visitat unes grutes o coves naturals? Són autèntics espectacles de la natura inerta, l'obra de milions d'anys de l'acció pacient i constant dels elements, i avui reclams turístics de primera, perquè les estalactites, estalagmites i altres formacions en deixen bocabadat qualsevol. Però és clar: hi ha coves més espectaculars que d'altres. I les anomenades Grutes de Sant Josep, a Castelló, són unes de les més sorprenents de la península, ja que pel seu interior corre el riu subterrani navegable més llarg d'Europa.

🥾 Soc senderista i aquestes són les 7 cascades de Catalunya més impressionants que he vist
 

🗓 El moment de planificar el teu viatge de Nadal és ARA, i nosaltres t'ajudem a fer-ho bé
 

Descobreix tots els detalls sobre les Grutes de Sant Josep, en la Vall d'Uixó, i viu l'excursió més sorprenent de la teva vida.

Per què les Grutes de Sant Josep són tan espectaculars

La Vall d'Uixó és un municipi castellonenc preciós que, com el seu nom indica, s'aixeca en una petita vall que va atreure l'atenció de les persones des de la prehistòria i durant tota l'antiguitat i l'edat mitjana, segles i segles en què es va mantenir una ocupació. Això ha fet que avui la Vall d'Uixó allotgi molt patrimoni històric que paga la pena visitar: un parell d'aqüeductes (un de romà i un de medieval), diverses esglésies medievals i modernes, restes de poblats ibèrics, restes de castells i torres islàmiques...

vall uixo aqüeducte
Aqüeducte en Vall d'Uixó, d'origen romà amb modificacions medievals. Imatge: Simon Burchell, CC BY-SA 4.0.

Però quan els turistes arriben a la Vall d'Uixó, sovint el que porten en ment veure són les Coves o Grutes de San José.

A diferència d'altres grutes, aquestes no es van descobrir per casualitat fa unes dècades, sinó que ja eren conegudes des de sempre. I no és una exageració: en ella s'han trobat restes del Paleolític Superior, a més d'algunes pintures rupestres, que allunyen el descobriment de les coves fins i tot uns 17.000 anys enrere; en la proximitat hi ha un jaciment ibèric que pressuposa coneixement d'aquesta, i per una làpida trobada al seu interior sabem que els romans també la van recórrer.

Durant el segle XIX els veïns feien d'ella un joc de valor: a veure fins on s'atrevia la gent a endinsar-se. Durant el segle XX es va anar explorant de forma més detallada i científica, i es va anar adaptant després d'algunes tragèdies. I és que tota cova és perillosa, però una en la qual corre aigua ho és encara més. I en aquestes coves corre el riu subterrani navegable més llarg d'Europa. Això converteix aquestes grutes en una meravella natural global, de la qual ara pots gaudir en caiac de forma segura. Mira aquest vídeo i al·lucina amb el que t'espera allà:

El recorregut pel riu subterrani

L'entrada de les Grutes de Sant Josep està condicionada com a embarcador, i allà mateix començaràs un viatge d'uns 800 metres en caiac per unes aigües il·luminades artificialment, que revelen les formes màgiques de sostres i parets per crear un ambient oníric i únic.

coves de sant josep 2
Un dels trams del recorregut. Imatge: Visit Comunitat Valenciana.

Al llarg del recorregut passaràs per diverses sales, com la dels ratpenats (avui ja no queden, no et preocupis, els pobres es van haver de buscar altres cases, vist que aquesta la tenen ocupada), o el llac de Diana, de 5 metres de profunditat i refulgent sota la llum gràcies al verd de la molsa. En el pas anomenat Galeria dels Sifons habita un crustaci propi d'aquest tipus d'ecosistemes de grutes, i a més d'una zona en la qual podràs anar caminant, arribaràs al clímax de la visita a la Catedral, una espectacular sala amb una volta de 12 metres d'alçària plena de brutals estalactites.

coves de sant josep 1
En caiac pel riu subterrani. Imatge: Visit Comunitat Valenciana.

Tenir a només unes poquetes hores de casa un lloc únic i tan especial com aquestes grutes és una sort que cal aprofitar, o sigui que ja saps: organitza el teu pròxim cap de setmana lliure per a una escapada a Castelló, visita la Vall d'Uixó, i meravella't amb el riu subterrani de les Grutes de Sant Josep!