En l'hemisferi nord estem a puntet de canviar d'estació, es nota en el temps, es nota en la llum, però, quan entra exactament i fins quan durarà? Vegem tots els detalls!

Dia i hora de l'arribada de la tardor astronòmica

En l'hemisferi nord, l'inici de la tardor astronòmica el defineix el moment exacte en què la Terra passa per aquest punt en la seva òrbita en el qual el centre del Sol creua just l'equador del cel en el seu "moviment" cap al sud. És l'anomenat equinocci de tardor, en el que el dia i la nit duren pràcticament el mateix. Per descomptat, per a l'hemisferi sud és al revés: els hi arriba la primavera.

Però aquí, a la península Ibèrica, la tardor 2023 començarà oficialment dissabte 23 de setembre a les 8:50 del matí. I segons els càlculs de l'Observatori Astronòmic Nacional, la seva durada aproximada serà de 89 dies i 21 hores, per la qual cosa l'hivern arribarà oficialment a casa nostra el 22 de desembre.

Quina tardor ens espera?

La crisi climàtica afegeix noves incerteses a les previsions meteorològiques a llarg termini, però el portaveu de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), Rubén del Campo, era moderadament optimista en preveure que aquesta tardor serà

"més càlida i plujosa, el que permetrà alleujar la situació de la sequera que pateix Espanya".

Cal mantenir la incertesa, tanmateix: l'AEMET detalla que hi ha entre un 50% i un 70% de probabilitats que el trimestre octubre-novembre-desembre sigui més càlid, i entre un 40% i un 50% que sigui més plujós.

Més certesa ens ofereix l'astronomia a l'hora de preveure les diverses pluges d'estels tardorals: veurem els dracònids i oriònids aquest octubre, els leònids al novembre, i els gemínids al desembre.

I una altra cosa de la qual tenim total certesa per a aquesta tardor, encara que en aquest cas és certesa administrativa, és el canvi d'hora, que serà el 29 d'octubre i ens farà retardar tots els rellotges una hora.

Fins aleshores, simplement esperem per gaudir-ne aquesta tardor de les pluges d'aigua i de les d'estrelles!