Viatja al segle XI sense sortir de Catalunya. A tan sols una horita de la ciutat comtal, a la província de Lleida, es troba una petita vila emmurallada que protegeix 15 cases de pedra amb molta història. Parlem de la peculiar Montfalcó Murallat, una vila medieval enclavada dalt d'un turó, envoltada de frondosa vegetació, en la qual sembla no haver passat el temps.

🏨 Los 3 millors hotels a Catalunya per fer una sorpresa romàntica a la teva parella
 

🏔 6 excursions a menys d'una hora de Barcelona que no t'esperes i et sorprendran per la seva bellesa
 

Pertany al municipi Les Olugues, situat a la comarca de la Segarra i, en el dia d'avui, només hi ha 20 habitants que se les apanyen amb dos carrers, una església i una plaça. És un poble petit però amb molt a oferir. Et convidem a descobrir aquest fabulós escenari de l'edat mitjana.

Montfalcó Murallat, exemple únic de la vida medieval del segle XI

El conjunt de 15 cases que conformen Montfalcó Murallat es troben entre la plaça central, l'església de Sant Pere i els únics dos carrers d'entrada i sortida al poble. T'expliquem què veure i com arribar a aquesta vila de conte perquè la teva experiència sigui perfecta.

Què veure a Montfalcó Murallat

Els qui visiten Montfalcó Murallat coincideixen que no han vist res igual. Tot just arribar, et sorprendrà que la fortificació de pedra de 8 metres d'altura mantingui la mateixa configuració dels pobles medievals d'antany. L'únic accés és per un passatge situat a la zona sud de l'edifici. Una vegada que el travesses, accedeixes a la plaça central en la qual pots fer una paradeta per fotografiar les cisternes de pedra que subministren aigua al poble i per prendre un aperitiu al restaurant.

Algunes cases daten del segle XVII i XVIII. Les majors atractius de la vila són:

  • L'església de Sant Pere: és una església d'estil romànic del segle XII que va ser construïda aprofitant la base d'una antiga defensa, encara que té algunes modificacions des d'aleshores. La seva estructura és d'una sola nau, coberta amb volta de canó de perfil semicircular.
  • L'antic forn de pa comunal: res com el pa de poble que solia coure's al forn comunal que podràs visitar entre porxos de pedra. Fins i tot conserva la seva original porta amb ferramentes!
  • Restaurant Montfalcó: Està situat a la plaça central del poble i a la seva àmplia carta trobaràs plats molt complets, ben presentats i deliciosos.
  • Allotjament rural: si et quedes amb ganes de més, prova d'allotjar-te en algunes de les cases que s'han destinat com a allotjament rural.

Com arribar a Montfalcó Murallat

La ruta habitual per arribar a Montfalcó Murallat es pren des de la desviació a la carretera comarcal LV-1003, que té accés directe al poble.

La pujada és un camí molt estret de 800 metres en el qual cap només un vehicle, per la qual cosa has de tenir molta precaució.

A l'entrada del poble trobaràs una zona d'aparcament gratuïta amb capacitat per a 15 i 20 cotxes. Depenent de la temporada tindràs sort de no haver d'anar caminant.

Encara que Montfalcó Murallat és petit, la visita es mereix fer-la a foc lent per assaborir cada racó, i és ideal com a part d'un recorregut més ampli, ja que la zona té nombrosos interessos. A més de rutes de senderisme, la ruta dels castells del Sió et porta per tota aquesta zona mostrant-te la Catalunya en formació, dels segles X i XI, quan això eren perilloses terres de frontera.

Gaudeix d'aquest poble lleidatà poc conegut però, alhora, un dels més presumits de Catalunya, i submergeix-te en les llegendes d'aquell passat medieval.