Que s'hagi acabat l'agost no significa que no puguis sortir a fer un volt tot el dia. De fet, és més necessari que mai! No volem deprimir-nos amb tanta tornada a la rutina, oi que no? Res millor que una escapada amb la família o els amics per divertir-se, gaudir de la vida social, i de passada veure llocs preciosos. I fa tot l'estiu que et donem idees:

👦🏻 6 llocs de Barcelona per anar amb nens
 

📸 Els 6 llocs secrets de Catalunya que els 'influencers' no volen que coneguis
 

🚲 5 rutes en bici a Catalunya increïbles per a aquest estiu 2023
 

Però sabem que ara estàs buscant sobretot coses que siguin a prop, que no et porti massa temps de desplaçament per poder aprofitar bé un temps que és cada vegada més escàs. Així que a La Gandula d'ElNacional.cat hem seleccionat per a tu aquestes 6 excursions a menys d'una hora de distància de Barcelona, 6 plans diferents per a una escapada perfecta. A veure quin t'agrada més!

1. Tast de vins amb D.O. a Alella

DISTÀNCIA DE BARCELONA: 20 km.

Si penses en vins catalans, penses sempre en els del Penedès, però nosaltres ens n'anirem en direcció oposada des de Barcelona per escapar-nos a la comarca veïna, el Maresme, i un enclavament, Alella, on la tradició vinícola es remunta a temps dels romans.

excursions a menys d'una hora de bcn alella
Vinyes mirant al mar a Alella. Imatge: Maria Rosa Ferre, CC BY-SA 2.0.

Podràs gaudir d'increïbles vistes de vinyes mirant al mar (està a tot just un parell de quilòmetres de la costa), veuràs masies antiquíssimes (algunes es remunten al segle XIV) i podràs visitar alguns cellers i fer un tast de vins amb D.O. pròpia. Si t'agrada l'arquitectura modernista, visita el Celler Cooperatiu Alella Vinícola. I si fa bon dia, fins i tot podeu apropar-vos a qualsevol platja del Maresme a nedar i capbussar-vos una mica!

2. Escapada termal a Caldes de Montbui

DISTÀNCIA DE BARCELONA: 45 km.

Si els romans feien vi al lloc que avui anomenem Alella, després muntaven termes al lloc que avui anomenem Caldes de Montbui, ja que hi havia un balneari termal natural en el qual l'aigua brollava a 74ºC.

excursions a menys d'una hora de bcn caldes de montbui
Restes de les antigues termes romanes a Caldes. Imatge: Josemanuel, CC BY-SA 3.0.

Des d'aleshores, durant l'edat mitjana, i fins al present, l'activitat d'aquest enclavament ha estat centrada en les fonts termals. Avui pots gaudir d'un passeig pels voltants i per l'interior d'aquest bonic poble, esquitxat d'interessant arquitectura modernista, i dominat pels seus tres hotels-balneari: Termes Victòria, Vila de Caldes i Broquetes. A més de regalar-te unes hores de tractament termal, et recomanem visitar el Museu Thermalia per saber-ne més sobre la tradició termal local.

3. Excursió a Sant Miquel del Fai

DISTÀNCIA DE BARCELONA: 47 km.

Els rigors de l'estiu i la sequera han obligat a mantenir tancat aquest meravellós espai des del 15 de juny, però tornen a obrir l'accés a partir del 16 de setembre. Ja pots programar la visita!

Aquest paratge únic està dominat, d'una banda, pel monestir benedictí fundat a començaments del segle XI, i per un altre, per l'espectacular salt d'aigua i les piscines internes a les coves, enclavat tot en els Cingles de Bertí.

4. Escapada arqueològica a Olèrdola

DISTÀNCIA DE BARCELONA: 53 km.

A aquest antic enclavament estratègic arribaràs en menys d'una hora des de Barcelona (amb permís del trànsit, clar), i t'ofereix tot un catàleg arqueològic concentrat en un mateix espai, una cosa sorprenent: poblat ibèric, fort romà emmurallat, ciutat medieval amb església i castell, i unes interessants tombes antropomorfes que paga la pena veure. Per alguna cosa és una de les seus del Museu d'Arqueologia de Catalunya.

excursions a menys de mitja hora de bcn olerdola
Si t'interessa l'arqueologia, no et pots perdre aquesta visita. Imatge: Enric, CC BY-SA 3.0.

5. Un castell habitat fins fa poc: Montesquiu

DISTÀNCIA DE BARCELONA: 93 km. Ok, d'acord, per arribar aquí es tarda una miqueta més d'una hora pujant per la C-17, però no et ve de 10 o 15 minuts més, i de pujada o baixada podeu parar a Vic!

El normal quan visites un castell medieval és que sigui en ruïnes, però el de Montesquiu és diferent, perquè ha estat habitat moltíssim temps. Va començar com una torre defensiva al segle XIII, es va ampliar en el XIV, i es va convertir en una residència fortificada fins que el seu últim propietari, ja al segle XX, el va reformar per enèsima vegada per donar-li la forma que té ara (i que no té res a veure amb el passat). 

excursions a menys d'una hora de bcn montesquiu
Montesquiu és espectacular, encara que la seva forma no fos així en el passat. Imatge: Margavela, CC BY-SA 3.0.

6. Megalitisme a quatre passes de Barcelona

DISTÀNCIA DE BARCELONA: 30 km.

Si t'agrada la prehistòria, els dòlmens, i visitar Stonehenge és un dels teus somnis, que sàpigues que també tens una mica de megalitisme a prop de casa. Només has d'apropar-te a Granollers i emprendre la ruta senderista PR-C 36. Aquesta ruta, que neix i mor en la plaça Porxada, recorre diversos enclavaments neolítics al turó de Céllecs, en la Serralada Litoral, i et permetrà veure diversos dòlmens i algunes altres roques i enclavaments prehistòrics, a més d'un bonic paisatge.

excursions a menys d'una hora de bcn dolmen de cellecs
Dolmen de Céllecs. Imatge: Gregorio Arriaga, CC BY 3.0.

Com veus, no necessitaràs conduir massa: com a màxim una hora des de Barcelona, i ja disposaràs de tot el dia per gaudir d'excursions, visites, vins, jaciments, platges o fins i tot banys termals. Catalunya ho té tot!