Com cada any, entre el 12 de juliol i el 23 d’agost, el cel nocturn es converteix en l’escenari d’un espectacle fascinant: la pluja de meteors Delta Aquàrides. Aquest fenomen astronòmic arriba al seu punt àlgid a finals de juliol, moment en què desenes de meteors creuen el firmament deixant esteles fugaces al seu pas. Si vols gaudir d’aquest fenomen únic, a continuació t’expliquem quan serà la pluja d’estels Delta Aquàrides i com veure-la.
També et pot interessar...
🌠 Els millors cels de Catalunya per veure les estrelles
Quan es veuran millor les Delta Aquàrides aquest 2025?
Els meteors dels Delta Aquàrides, segons informa l’Institut Geogràfic Nacional, tenen un possible origen vinculat al cometa 96P/Machholz, que completa la seva òrbita al voltant del Sol cada cinc anys. Durant aquest trajecte, la Terra es troba amb el camí orbital del cometa, i és llavors quan podem observar la pluja d’estels. Aquesta òrbita està plena de partícules de la cua del cometa que entren a l’atmosfera a tota velocitat i es desintegren per fricció, generant la resplendor que veiem a simple vista.
Tot i que la pluja s’allarga durant setmanes, el punt màxim d’activitat arribarà cap al 31 de juliol. Això vol dir que les nits del 30 al 31 de juliol i del 31 a l’1 d’agost seran ideals per observar-la. Ara bé, la Lluna, que estarà en fase creixent, pot dificultar-ne la visibilitat. Per això, per veure millor les Delta Aquàrides aquest 2025, el millor moment serà a partir de mitjanit.
A quina hora es produeix la pluja d’estels?
La pluja d’estels Delta Aquàrides es veu millor a partir de mitjanit i fins a la matinada, sent entre les 2 i les 5 de la matinada quan arriba a la seva màxima intensitat.
Pluja d’estels del juliol: com veure les Delta Aquàrides?
Cal destacar que aquesta pluja d’estels de finals de juliol es veu millor des de l’hemisferi sud, però això no vol dir que des de la península Ibèrica no es pugui observar. A les zones de latitud mitjana de l’hemisferi nord, el radiant —el punt del cel d’on semblen sortir els meteors— s’aixecarà per l’horitzó a partir de mitjanit i anirà guanyant alçada fins a l’alba. Com més alt sigui al cel, més estels fugissers podrem veure.
Si vols gaudir de les Delta Aquàrides, aquí tens alguns consells de l’Institut Geogràfic Nacional:
- Cerca foscor: allunya’t de la ciutat, els fanals i la contaminació lumínica. Com menys llum artificial, millor.
- Sense telescopis ni prismàtics: limiten el camp de visió. El millor és mirar amb els ulls nus.
- Estira’t i espera: el millor és tombar-se, mirar al cel i deixar que la vista s’hi adapti. Tingues paciència: els meteors poden aparèixer en qualsevol moment i des de qualsevol direcció.
- Evita la Lluna: si és visible, posa't d’esquena a ella. La seva llum pot fer que els meteors més febles passin desapercebuts.