Catalunya ja té el seu mapa sobre contaminació lumínica elaborat amb recursos d'última generació. El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica acaba de publicar el primer mapa del territori català elaborat amb eines avançades de supercomputació, un projecte que s'emmarca en la campanya d'avaluació de la qualitat del cel nocturn de 2024. La seva elaboració ha anat a càrrec de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), que ha comptat amb les dades Transició Ecològica i el suport de l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB). Aquest projecte suposa un gran avenç en l'estudi i avaluació de la gestió d'aquest tipus de contaminació ambiental, i permetrà impulsar millors mesures per pal·liar els seus efectes negatius en la biodiversitat i la qualitat del cel nocturn —factors que són determinants per al descans dels ciutadans. 

El mapa —que ja es pot consultar a la web del Departament i s'anirà actualitzant amb dades més precises durant els pròxims mesos— comprèn tot el territori del Principat i s'ha generat amb innovadors recursos de predicció científica que s'utilitzen actualment en altres projectes punters en àmbit internacional. Té una resolució d’1 km² i permet observar la brillantor del cel en més de 32.000 punts de Catalunya, fita que s'ha aconseguit gràcies a les 600.000 hores de càlculs realitzats per tres supercomputadors.

El litoral i les zones industrials, els espais més contaminats 

El mapa permet observar que les zones amb més contaminació lumínica es concentren al litoral català, a les grans ciutats i a les zones industrials de les quatre capitals de província, així com alguns nuclis rurals amb gran afluència turística —Cerdanya, Seu d'Urgell i la Vall d'Aran. A l'altra cara de la moneda, el Montsec, el Parc Natural de l'Alt Pirineu i el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici presenten el cel nocturn de millor qualitat, amb una contaminació lumínica molt lleu. En general, les zones del Pirineu i Prepirineu són les més protegides d'aquest perjudicial fenomen. 

Contràriament a altres aproximacions basades únicament en imatges de satèl·lit, aquest mapa ha tingut en compte també l'inventari públic d'enllumenat exterior de Catalunya. Aquest aspecte ha estat clau per garantir una major precisió a l'hora de caracteritzar les fonts d'emissió lumínica, arribant a avaluar més d'1,56 milions de punts de llum. El projecte també aprofita les dades obtingudes en temps real per la Xarxa d'Observació de la Contaminació Lumínica (XOCL), que des de fa deu anys recull informació sistemàtica sobre la brillantor del cel nocturn gràcies a una sèrie de sensors instal·lats a diferents punts del territori català.

Preservar els ecosistemes nocturns

A més de permetre una visió espacial més acurada sobre l'actual situació de la contaminació lumínica, aquest ambiciós projecte permetrà impulsar nous desenvolupaments urbanístics i determinades polítiques de protecció dels ecosistemes nocturns. El mapa suposa una eina molt útil per als professionals de la conservació natural i del disseny de les instal·lacions lumíniques, tot i que també pot ser d'interès per a la ciutadania en general, en especial aquelles persones interessades en l'astronomia —l'eina facilita la recerca dels millors indrets per a observar fenòmens com les Llàgrimes de Sant Llorenç, que ocorre a mitjan mes d'agost.

Transició Ecològica té previst destinar fins al 2028 més de 9 milions d'euros en un projecte similar per reduir l'impacte ambiental de l'enllumenat exterior en espais naturals especialment sensibles a aquest tipus de contaminació. El projecte es finançarà a través del Fons Climàtic, que obté gran part dels seus recursos de l'impost d'emissions de CO₂ dels vehicles. Actualment, ja s'estan duent a terme treballs de protecció envers la contaminació lumínica al Parc Natural de la Serra de Montserrat, al Parc Natural dels Ports i a diferents punts de la Serra del Montsec

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!