Trobar-se amb una medusa a la platja, a l'estiu, és quelcom habitual a la Mediterrània. Però hi ha anys millors que d'altres, i moments millors que d'altres dins de cada temporada, i ara mateix estem vivint alguns episodis intensos de meduses a les costes espanyoles.

🤓 Quins tipus de meduses pots trobar a les platges de Catalunya? No totes piquen igual
 

📈 Auge de les meduses a les platges catalanes, per què?
 

El motiu, segons els experts, és l'augment de la temperatura de l'oceà, que facilitaria la reproducció més gran, i la menor presència de depredadors per l'activitat humana. En qualsevol cas, cal estar atents a les seves aparicions per evitar-nos doloroses picades. I per a això existeix una app perfecta: MedusApp.

Una aplicació d'utilitat científica i civil per controlar l'aparició de meduses i saber a quines platges anar

MedusApp va començar com a part d'un projecte anomenat Cubomed, emmarcat dins del programa europeu LIFE+ de conservació de la naturalesa, que tracta la problemàtica de la proliferació massiva de cubomedusa Carybdea marsupialis a la Mediterrània.

El fet de reportar albiraments per l'App tenia en principi una finalitat científica. Tanmateix, la gran quantitat d'usuaris i albiraments indicats va mostrar la seva gran utilitat civil, i avui és la millor App que té el ciutadà per estar informat dels albiraments de meduses a les costes espanyoles, i d'altres parts del món.

Quines platges d'Espanya estan sent les més afectades fins ara per l'aparició de meduses

Les dades recopilades per MedusApp són clares com l'aigua en la qual neden les meduses: les platges de l'oest i el nord de la península són lliures de meduses. Al sud i l'est, en canvi, la cosa és complicada.

platges amb mes meduses 2
Galícia, Astúries, Cantàbria i Euskadi gaudeixen ara mateix de platges segures i sense meduses detectades. Imatge: Dibrova.

Andalusia, la comunitat més afectada

El tram de costa atlàntica és la part en la qual s'han reportat més albiraments: les platges de Huelva i Cadis no paren de veure els tipus habituals de meduses, algunes de no urticants, però moltes d'altres sí.

Tanmateix, el flux arriba a l'altre costat de l'estret de Gibraltar, i s'han vist meduses tant a les platges de Màlaga com a les de Granada i fins i tot Almeria.

Para atenció al nedar, des de Múrcia fins a Catalunya

A Múrcia, els albiraments de meduses s'han concentrat principalment al Mar Menor, encara que per sort d'espècies poc urticants.

Les platges d'Alacant també han rebut visites de les meduses, com les de València, però els albiraments s'han concentrat sobretot en l'entorn de Xàbia, on a més s'han reportat espècies molt urticants com la Pelagia noctiluca.

Les platges catalanes van una mica més lleugeres de meduses, encara que també hi ha hagut bastants albiraments, sobretot a les platges de Barcelona i voltants.

Un altre punt fort de meduses està sent a les Balears

La Pelagia noctiluca està envoltant Menorca, sobretot les platges del nord de l'illa, les de Ciutadella, i l'entorn de cala Galdana. Si estàs aquests dies de vacances a Menorca et convé anar a les platges de l'entorn de Maó.

A Mallorca també hi ha molts albiraments de la urticant Pelagia, però estan molt més localitzats a les platges i cales entre Santanyí i Portocristo. Però tens lliure de meduses tota la resta de l'illa.

 

El millor és que et descarreguis l'app i així podreu estar informats dels albiraments, o fins i tot formar part de la xarxa i informar vosaltres mateixos si veieu alguna medusa (millor amb foto). Així ajudareu altres persones en la vostra mateixa situació, i contribuireu a l'estudi científic sobre les meduses. Un estiu la mar d'útil!