Alguna vegada has passejat per la muntanya i trobat un fòssil? Hi ha moltes zones en les quals abunden, i quan comences a recollir un munt de mol·luscos fòssils, musclos i cloïsses prehistòriques, o fins i tot algun petit cargol o ammonites, adults i petits es pregunten el mateix: és que el que avui és terra va estar sota el mar fa milions d'anys?

🦕 El dinosaure més gran de la història ve a viure a Barcelona
 

En efecte: en els milions d'anys que les plaques tectòniques porten lliscant per la superfície del planeta, el terra que avui trepitges ha estat en molts llocs, ha format part del supercontinent Pangea, ha estat submergit, ha tornat a elevar-se… i tota mena de criatures han passat just per on tu estàs ara llegint això, dinosaures i altres éssers, de vegades sobre l'aigua, de vegades sota ella.

I ara pots saber exactament on estava el teu poble fa milions d'anys, i quines criatures l'habitaven.

Un mapa interactiu per saber on estava el teu poble fa milions d'anys

Els autors materials d'aquest mapa interactiu són principalment dos: el geòleg i paleogeògraf Christopher Scotese, que va crear diversos models geològics detallant l'evolució de la Terra durant els últims 750 milions d'anys, i el paleontòleg Ian Webster que li ha afegit al mapa una capa interactiva amb geolocalització de fòssils.

Amb aquest sistema, és possible geolocalitzar el teu poble o ciutat, i anar passant les diferents eres geològiques, mentre veus els dinosaures i altres criatures que vivien on avui vius tu. El mapa et dona opció a configurar modes de visualització (amb rotació o sense, núvols, equador marcat, etc.), a saltar entre els 750 milions d'anys i el present, i escollint també per fites com l'aparició de les primeres algues, dels primers dinosaures, o la seva extinció, en molts d'altres:

on era el teu poble fa milions d'años 1
Granollers fa 220 milions d'anys.

Si fem una prova amb Granollers veurem com va estar sota el mar fins fa uns 540 milions d'anys, moment en què va emergir dels mars just quan en ells ocorria l'anomenada "explosió cambriana" que els va omplir de vida. La terra, aleshores, era encara estèril.

Granollers va tornar a submergir-se i emergir diverses vegades, i en l'època dels dinosaures la regió la van habitar herbívors com els tastavinsaurus (un enorme sauròpode amb el seu clàssic coll llarg), el mantellisaurus el rhabdodon i l'iguanodon amb els seus perillosos polzes afilats, o el cuirassat polacanthus.

dinosaures de catalunya
Esquelet de mantellisaure a l'illa de Wight, com els que caminaven pel que és Granollers. Matt Brown: CC BY 2.0.

Consulta on estava el teu poble fa milions d'anys i quines espècies de dinosaure podies trobar-te per la zona, segur que t'emportes algunes sorpreses!