Fins fa uns anys, el normal era que cap al 15 d'agost “canviés el temps”. Els vents de la tarda es tornaven una mica més braus, la brisa de la nit era una mica més consistent, arribaven algunes tempestes d'estiu addicionals… i ja per al setembre refrescava una mica més, arribant a un octubre tardoral en què ja t'anaves tapant més parts del cos, i els mosquits feia ja setmanes que havien deixat d'empipar.

🦟 Per què els mosquits piquen a unes persones i a d'altres no? Això és el que diu la ciència
 

🔥 Remeis casolans per calmar picades de mosquit que realment funcionen
 

Però això era abans. El canvi climàtic és una realitat innegable amb conseqüències inesperades... com que s'allargui la temporada de mosquits. Perquè, efectivament, aquesta sembla ser l'explicació a què siguem ja a l'octubre i els mosquits encara ens estiguin menjant a molts, una cosa que ja va ocórrer l'any passat.

Aigua i calor: la recepta perfecta per als mosquits

El cicle reproductiu dels mosquits requereix dues coses: aigua, i una mica de calor.

Per a l'aigua, n'hi ha prou amb molt poca: amb només 1 cm de profunditat el mosquit ja pot completar el seu cicle de vida, passant d'ou a larva, i de larva a pupa, fins que ja surt volant de l'aigua convertida en mosquit. El cicle dura poc més d'una setmana.

perquè no ens deslliurem dels mosquits 1 larves
Larves vives de mosquit tigre. Imatge: Wirestock.

Quant a la temperatura, és cert que els mosquits s'adapten a un rang molt ampli de temperatures, però als mosquits en general no els agraden climes freds, i per sota dels 10 graus no sobreviuen amb facilitat. Què passa quan arriben els mesos freds? Que els mascles moren, i les femelles hibernen, en clavegueres, en buits dels arbres… fins que tornen a pujar les temperatures i pot reiniciar-se el cicle.

Doncs bé, el que està passant és que la meteorologia d'aquesta tardor, com el de l'any anterior, ajuda que els mosquits puguin estirar una mica més la temporada, afegint cicles de vida addicionals.

Una tardor càlida i plujosa que ens porta més picades

Ho advertia l'altre dia el portaveu de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), Rubén del Campo: ens espera “una tardor més càlida i plujosa”. Allò es prenia com una bona notícia atesa la situació de sequera i el baix nivell de les reserves d'aigua que portem arrossegant tot l'any. T'expliquem tots els detalls aquí:

🍂 Tardor 2023: quan comença l'equinocci a Espanya?
 

Però té aquesta molesta contrapartida que són els eixams de mosquits en unes dates en les quals ja no comptàvem. Les prediccions de l'AEMET indiquen que el trimestre octubre-novembre-desembreentre un 50% i un 70% de probabilitats de ser molt càlid, i entre un 40% i un 50% de probabilitats que sigui molt plujós.

I, en fi, i per això portem vist aquestes últimes setmanes, així és com està sent, perquè portem acumulades unes quantes pluges, una DANA, i uns pics de temperatura impropis d'octubre:

Això genera, d'una banda, un munt de petits bassals on els mosquits (tigres o no) es reprodueixen a milers. Jardins, clavegueres, soques d'arbres, testos, forats de qualsevol mena… tenen moltes opcions disponibles! I com, d'altra banda, aquests bassalets són càlids i l'aire també… doncs per als mosquits continua sent estiu, i les teves cames, els teus braços o qualsevol altra part del cos continua sent el més deliciós del menú.

O sigui que ja saps: encara has d'anar amb ull, eliminant aigua estancada al teu balcó, terrassa o jardí (per exemple, un plat de test), amb les mosquiteres posades, i prenent tota la resta de mesures antimosquits.