Un de les principals reptes a què s'enfronten els pares amb els seus fills és inculcar-los la necessitat que siguin ordenats amb els seus espais i pertinences. És un aprenentatge que pot realitzar-se mitjançant l'adquisició d'hàbits i que, encara que pot resultar tediós per a ells, els ajudarà en la seva vida i reportar grans beneficis. Entre d'altres aspectes, per a la seva salut mental, com recull aquest estudi dut a terme a Los Angeles en el qual es demostra com viure en un espai ordenat ajuda a reduir l'estrès.

La neteja també proporciona als nens un sentit de responsabilitat, els ajuda a promoure habilitats d'adaptació per a la vida i augmentar la seva autoestima. Per això, encara que de vegades resulta més fàcil acabar com més aviat millor i els pares acabin per ordenar ells mateixos, fer servir temps perquè adquireixin hàbits és necessari per a un correcte creixement. Aquests són alguns consells que poden ajudar a fomentar l'ordre a la seva habitació.

1. Inculcar-los els beneficis de ser ordenats

Als nens se'ls pot explicar com l'ordre en el seu espai facilita la seva organització mental i els ajuda a exercir millor les seves tasques i a estar més tranquils a la seva habitació.

2. Negociar amb ells el moment

Sobretot quan són més petits, pot resultar per a ells difícil deixar una tasca o un joc en el qual estan molt interessats per posar-se a ordenar. Per això és bo negociar el temps i el moment en què es poden posar a fer-ho per anticipar el que està per venir i que els costi menys. Amb els adolescents, per exemple, es pot pactar una neteja a fons de l'habitació un dia concret de la setmana, com els diumenges a la tarda perquè s'acostumin a la rutina.

Niña feliç després d'ordenar l'habitación / Unsplash
Nena feliç després d'ordenar l'habitació / Unsplash

3. Establir tasques específiques

Quan són més petits, dir-los que ordenin sense donar-los instruccions específiques pot resultar-los complicat. Per això necessiten més orientació. Per això cal explicar-los en què consisteix l'ordre. Posar determinades joguines en el que corresponguin, deixar la taula neta, recollir tota la roba que estigui tirada a terra o ordenar els llibres a la prestatgeria, per posar uns exemples.

4. Cada cosa al seu lloc

El més adequat és ensenyar-los que cada joguina, llibre, roba o qualsevol objecte té un lloc específic. Es poden col·locar caixes, calaixos o prestatgeries i fins i tot posar-los una etiqueta perquè ells tinguin clar on va cada cosa i sàpiguen a què atenir-se.

5. Felicitar-los

Quan acabin d'ordenar, encara que calgui fer correccions, el millor és centrar-se a elogiar-los el treball que han desenvolupat, de tal manera que es dugui a terme una disciplina positiva que els animi a seguir per aquest camí.

6. Donar-los alguna recompensa

Es pot arribar amb ells a acords perquè si mantenen l'hàbit amb assiduïtat cada setmana i compleixen l'acordat, se'ls pugui recompensar d'alguna manera, tant als nens petits com als adolescents.