Aquest mes d'agost gaudim d'un d'aquests esdeveniments astrològics que no es veuen massa sovint: dues llunes plenes el mateix mes. Un tancament inigualable per a l'estiu, i amb un nom evocador. Perquè, en efecte, a aquesta última lluna plena d'agost 2023 se li diu lluna de la collita o superlluna blava per motius que t'expliquem aquí:

🌝 Lluna plena del 31 d'agost: per què es diu Lluna de la Collita
 

Però, quan sortirà exactament aquesta lluna? Per què se l'anomena superlluna? I quina serà la millor manera de veure-la? Et responem a totes aquestes preguntes sobre aquesta última lluna plena d'agost 2023!

Superlluna blava 2023: segona lluna d'agost

Com és possible que tinguem dues llunes plenes en un mateix mes? Molt senzill: recordem que els mesos tenen 30 o 31 dies, però el cicle lunar té una durada de 29 dies i mig (prenent com a mesura el període sinòdic, que és el que ens interessa). Això crea un petit desfasament de dies que, després d'acumular-se durant alguns anys, fa que l'algun mes tinguem dues llunes plenes, com ha ocorregut aquest agost. Ho explicava en un article d'El Mundo el director de l'Observatori Astronòmic Nacional (dependent de l'Institut Geogràfic Nacional) Rafael Bachiller:

"Com que l'any té 12 mesos, conté un total de 12,4 llunacions. Resulta, doncs, que depenent de l'encaix dels cicles lunars al calendari, es poden donar anys en què succeeixin no 12, sinó 13 llunes plenes, com és el cas de 2023".

Quan podrem veure aquesta última lluna plena d'agost de 2023?

Aquesta lluna plena estarà situada en Peixos i es deixarà veure'n aquest dijous 31 a partir de les 21:30. Per gaudir-ne en tota la seva esplendor, entre les 2 i les 3 de la matinada la seva brillantor t'embruixarà.

Per què diem que és una superlluna blava?

Anomenem superllunes a les llunes plenes que es donen quan estan en el seu perigeu, és a dir, en el punt més proper a la terra. Aquest 31 d'agost de 2023 la superlluna blava estarà a 357.344 km de distància del nostre planeta. La de l'Esturió, que vam tenir al principi de mes, i que també era superlluna, estava a 357.530 km.

Quan això ocorre, la podem veure fins i tot un 14% més gran del que és habitual.

On i com veure la lluna plena o superlluna blava d'agost 2023?

Com amb qualsevol esdeveniment astronòmic, el millor lloc és aquell que t'ofereixi un cel nocturn fosc, lliure de contaminació lluminosa.

No et deixis enganyar tampoc per les distàncies: si vius a Barcelona no has d'anar-te'n a molts quilòmetres, en la mateixa Collserola tens llocs increïbles i orientats de manera que es pot veure genial el cel (i l'observatori Fabra).

De tota manera, la lluna no és com una pluja d'estrelles, i amb cel clar hauries de poder veure-la bastant bé des de qualsevol lloc. La previsió meteorològica per a la nit del 31 indica ara per ara que hi haurà prou nuvolositat en la meitat nord de Catalunya, mentre que es mantindria bastant més clar en la meitat sud.

Si tens sort de tenir el cel clar, i vols potenciar la teva experiència lunar, emporta't uns prismàtics i sorprèn-te amb les ombres i formes de la seva superfície. El telescopi no és necessari, però si l'utilitzes, posa-li un filtre, perquè la brillantor d'aquesta superlluna blava és tan intensa que no et deixarà veure bé.