El 24 d'octubre se celebra el Dia Internacional contra el Canvi Climàtic, i ningú no podrà dir que no fa falta aquest dia. El canvi climàtic és una realitat que cada vegada es fa més visible per a tothom, que està canviant les nostres estacions, el rendiment dels cultius, o el comportament d'espècies senceres, i la desaparició dels seus hàbitats. I això inclou els humans. Però clar: hi ha llocs on es nota més que en d'altres. Ja et vam presentar alguns d'aquests llocs amenaçats per aquest canvi climàtic:
🚨 Aprofita ara per visitar aquestes destinacions paradisíaques: ben aviat desapareixeran
Però, sabies que hi ha una sèrie de països que podrien desaparèixer del tot a causa de la pujada del nivell del mar? Des de la secció GreeN de ElNacional.cat t'expliquem el perill que amenaça els anomenats Petits Estats Insulars en Desenvolupament (SIDS per les seves sigles en anglès).
5 països que vol empassar-se el mar
Actualment, hi ha al nostre planeta 52 petits països insulars en desenvolupament. Són països amb poblacions sovint creixents, amb greus problemes d'espai, d'accés a recursos, i molt vulnerables als desastres naturals. I hi ha alguns d'ells que, per les seves característiques, tenen un greu problema davant la lenta però constant pujada del nivell del mar, a més d'altres amenaces. Aquests són només 5 dels més amenaçats
1. Kiribati
Al nord-oest d'Austràlia hi ha una república que s'escampa per uns tres milions de km²… però en meitat de l'oceà, és clar. La superfície total és poca: es tracta d'una illa i 33 atols coral·lins. Amb capital a Tarawa Sud, la República de Kiribati té uns 100.000 habitants, i la seva altura màxima és de 3 metres.
A més, per la seva ubicació, l'aigua puja anualment 1,2 centímetres, és a dir, 4 vegades més ràpid que la mitjana mundial, per la qual cosa és un dels primers països que desapareixerà en els anys per venir.
2. Vanuatu
Segons les Nacions Unides, el país més vulnerable de tot el món davant els desastres naturals és la República de Vanuatu. Amb capital a Port Vila, i uns 200.000 habitants aproximadament, aquesta república la formen 83 illes volcàniques al Pacífic Sud, repartides en uns 12.000 km², i estan amenaçades no només pel nivell del mar, sinó perquè són en una zona molt exposada a la formació de ciclons, que han deteriorat ja el 90% d'edificis de la capital.
3. Samoa
El problema de Samoa és diferent al dels països anteriors. El problema d'aquestes set illes que formen aquest estat al Pacífic Sud, amb capital a Apia i menys de 200.000 habitants, no és la pujada del nivell del mar, sinó l'escalfament dels oceans.
El motiu és que aquest escalfament està matant els coralls, i destruint els esculls que formen i protegeixen l'illa del furiós onatge. Per això, els samoans veuen com es redueix la seva terra disponible, ja que el mar està erosionant les seves costes.
4. Illes Salomó
Les Salomó estan formades per dos arxipèlags (Salomó i Santa Creu) a Oceania, que s'estenen al llarg de 30.000 km² i consta de 990 illes. La seva capital és Honiara, i la seva població sobrepassa el mig milió d'habitants, però a poc a poc el país se'ls està enfonsant sota el mar, per una mala combinació d'erosió, ciclons catastròfics i pujada del nivell del mar.
5. Nauru
A diferència dels anteriors, la República de Nauru no s'escampa en milions de km². Consisteix en una única illa, un atol perdut en meitat del Pacífic en la línia de l'equador, amb una superfície de tot just 21,3 km², i una població que no arriba als 12.000 habitants.
La seva poca altura mitjana la converteix en una illa molt vulnerable a la pujada del nivell del mar en els pròxims anys.
T'imagines que et diguessin que d'aquí a 10 o 20 anys el teu país sigui inhabitable, i que d'aquí a 100 anys podria fins i tot desaparèixer del mapa? A això s'enfronten els habitants d'aquests estats insulars en desenvolupament, tan vulnerables a la crisi climàtica. Per això, per nosaltres mateixos, és necessari frenar-la!
🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva petjada de carboni i reduir-la plantant arbres.