Un ha de buscar sempre ser la millor versió de si mateix, i els hàbits per a ser més productiu ajuden a disparar el nostre potencial. Són petits gestos que no només transformen la manera de treballar, sinó la de viure. Tal com deia Steve Jobs:

“Sigues un punt de referència de qualitat. Algunes persones no estan acostumades a un ambient on l’excel·lència és acceptada”.

La imitació és una de les formes d’intel·ligència més evidents, i si ens fixem en persones que han aconseguit l’excel·lència, descobrirem els hàbits que els han convertit en triomfadors. 

No només a la feina és important canviar d’hàbits per ser més productius; podrem aplicar els mateixos consells a casa nostra, obtenint amb petits gestos una modificació total de la nostra vida. Pren nota de tot el que necessites per desbloquejar el teu potencial amb aquests 6 hàbits que dispararan la teva productivitat.

Els 6 hàbits per ser més productiu que dispararan el teu potencial

hábitos para ser más productivo 2
Adquirir hàbits per a ser més productiu ens ajudarà en tots els aspectes de la vida. Imatge: Bernard Bodo.
  • La creativitat comença amb un petit gest. Fer tasques mecàniques de forma sistemàtica no és el millor per a potenciar la teva productivitat. La ment acaba per avorrir-se i rendeixes menys. Per què no incorpores petits canvis? Proposa millores o simplement fes el mateix però a la teva manera. Pots crear solucions a la teva mida, no necessàriament seguir els passos com un robot. Si coneixes la teva feina, i creus que pots aportar més, confia en tu mateix i innova per guanyar productivitat.

  • Les pauses són necessàries, un dinar de dues hores no. Descansar és necessari per poder refrescar la ment i recarregar energies. Descansar massa estona, o menjar-se un bon àpat amb sobretaula, té l'efecte contrari: ens relaxem massa i després treballem pitjor i més lentament.
    Pots repartir el teu temps lliure en descansos que t'ajudin a recarregar les piles, i dinar una mica més ràpid, en lloc de perdre massa temps a migdia i acabar la jornada més tard, amb menys productivitat. Al cap i a la fi, ets l'amo del teu temps, fes-lo treballar a favor teu!

  • Troba la teva música. Diversos estudis ho mostren amb claredat: treballar amb la música adient potencia la productivitat, ajuda a acabar abans les tasques, i dispara la creativitat. L'estudi The effect of music listening on work performance, de la investigadora Teresa Lesiuk (Universitat de Windsor, Canadà) va mostrar dades molt positives en la productivitat de desenvolupadors de programari, dades que possiblement es poden estendre a altres treballadors "d'oficina".

  • Aprèn a dir que no. És indispensable. Quantes vegades estem a meitat d'una tasca i algú ens interromp? Quantes vegades agafes un altre client o una altra tasca encara que saps que no podràs amb tot? Aprendre a dir que no és un d'aquells hàbits per a ser més productiu que has d'implantar tant sí com no, per molt que et costi.

  • Uns horaris més flexibles poden fer augmentar la productivitat. El teletreball un dia a la setmana o una oficina ordenada amb zones d’oci són el secret de les grans empreses per tenir sempre empleats preparats per a crear i gestionar. En general, tots tenim moments, dies i horaris on rendim millor, i és bona idea concentrar la feina en aquests moments, en lloc d'adaptar-se a un horari rígid. Amb una major flexibilitat es poden aconseguir grans reptes més fàcilment. 

  • Stop multi-tasking. Ens han venut que la capacitat de ser multitasca i poder fer diverses coses a la vegada és l'ideal, i això no és així. La multitasca, pels ordinadors; no és una metodologia adient perquè els humans siguem més productius. Els professionals que volen ser productius, el que fan és tancar WhatsApp, correus, i altres fonts de distracció i tasques addicionals, i focalitzar-se en el problema o tasca concreta que estan realitzant.

La productivitat depèn d’un mateix, és una marató en la qual un decideix la velocitat, canvia d’hàbits i intenta desbloquejar un potencial que guarda a dins. Creu en tu mateix i en tot el que pots arribar a fer, ets la peça més valuosa de qualsevol empresa. Només et fa falta adquirir uns bons hàbits per a ser més productiu, i aquí ja en tens sis per començar.