A Catalunya hi ha un espai únic a tot Europa, que a més a més, et permetrà explorar la història de Catalunya recent. Parlem del Mont de Conques, al Pallars Jussà, i els seus ‘volcans d’aigua’, un espai que per les seves característiques, només es pot trobar als Estats Units, Austràlia i a casa nostra. És un espai de força interès pels científics, ja que la seva formació geològica es creu que s’assimila a les formacions geològiques del planeta Mart.
 

🏰 La Ruta dels Castells de la Segarra: un passeig per l'època medieval que no et pots perdre
 

La formació geològica

Els onze ‘volcans d’aigua’ es troben dins del Geoparc Orígens i estan formats per una sèrie de doms de tova calcària. La seva aparença és com la d’un cràter, per això el nom de volcans. Aquests doms de tova plens d’aigua, necessiten unes condicions molt concretes per formar-se.

La seva formació passa perquè a prop hi hagi una font d’aigua subterrània amb un alt percentatge de carbonat de calci i a més, amb sortida a la superfície en un punt on el terreny és molt pla. L’Estany de Banyoles o el de Montcortès també estan formats per aigües subterrànies amb altes concentracions de carbonat de calci, però aquestes dues formacions no es poden considerar iguals, ja que no s’han format en una zona molt plana.

Es creu que aquestes formacions geològiques guarden una estreta relació amb el cràter Crommelin situat al planeta Mart, que també pot haver-se fet per la presència d’aigües subterrànies. Fins i tot van contactar amb la NASA per si estaven interessats en estudiar els doms amb els robots que envien a Mart, però ja havien tancat aquella missió.

Un recorregut per la història de Catalunya

En aquest paratge no només podràs gaudir de les formacions geològiques úniques creades pels doms i les aigües subterrànies, també podràs fer un recorregut per la història de la Guerra Civil Espanyola

L’any 1938, tota la zona del Pallars estava controlada per les tropes franquistes. Els enginyers militars van teixir una xarxa de búnquers i trinxeres, ja que en aquest indret es van lliurar batalles. Un cop els republicans van caure a la batalla de Terol i Franco va llançar l’ofensiva d’Aragó, les seves tropes van avançar ràpidament i prendre possessió dels Pallars i la Val d’Aran no els va ser gaire problema. 

Però els republicans es van poder reorganitzar i recuperar terreny en aquesta zona. Encara que no seria definitiu. Els franquistes es van reforçar en molt poc temps, i entre el 26 i el 28 de maig de 1938, els combats al Mont de Conques van ser altament intensos, sobretot al voltant de l’Ermita de les Esplugues. Aquesta ermita va servir com a refugi per les dues faccions i allà si van produir ferotges combats. A la façana de l’ermita encara és testimoni de la brutalitat viscuda en aquells enfrontaments. 

Avui en dia és un lloc visitable, amb un itinerari d’uns 5 km que va des dels Estanys de Basturs fins a l’Ermita de les Esplugues, amb només 56 metres de desnivell positiu. 

Com arribar-hi en cotxe

Des de Tremp prenem la carretera C-1412 en direcció al port de Comiols. Abans d'arribar a Isona, prenem el desviament indicat cap a Conques i Sant Romà d'Abella. Ràpidament, arribem a Conques, on enllacem amb la carretera antiga (C-1412bz) i seguim a la dreta en direcció a Sant Romà d'Abella i Isona. Deixem enrere Conques i, abans d'arribar a Isona, prenem el desviament a l'esquerra de la carretera LV-5113 en direcció a Sant Romà d'Abella. Al cap de 1,2 km trobem (a l'esquerra) el desviament indicat cap als "Estanys de Basturs". Prenem aquesta pista asfaltada i al cap de 1,8 km arribem al pàrquing dels llacs de Basturs, punt d'inici de la ruta.

El projecte ‘Apadrina una roca’

El Geoparc Orígens forma part d’un porjecte de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya anomenat ‘Apadrina una roca’ en el que, de manera totalment gratuïta, qualsevol persona pot apadrinar una roca. Aquest projecte té com a objectiu, de manera totalment voluntària, conservar i fer seguiment de llocs que tenen un alt interès geològic

La feina del voluntari simplement consisteix a desplaçar-se com a mínim un cop l’any a la zona per comprovar que es conserva i manté en bon estat. Si es troba alguna incidència ho ha de comunicar perquè es pugui analitzar i reparar en cas de ser possible.