El mes d'octubre està a punt d'arribar a la seva fi, però abans ens espera el segon fenomen més esperat: l'eclipsi solar del 25 d'octubre de 2022. Aquest es dona després de la lluna plena o "lluna del Caçador" del passat 9 d'octubre i com a prèvia a l'imminent canvi d'hora 2022 que suposarà l'inici de l'horari d'hivern la matinada de diumenge vinent 30 d'octubre. Es tracta d'un fenomen realment fascinant d'aquell de què els més curiosos i aficionats a l'astronomia podran gaudir durant el dia. Vols no perdre detall de com funcionarà? T'ho expliquem tot sobre l'eclipsi solar del 25 d'octubre 2022 i des d'on serà visible.

☀️ Com veure l'eclipsi solar del 25 d'octubre sense perill


Canvi d'hora d'octubre 2022: Quan arriba l'horari d'hivern?

A quina hora es podrà veure l'eclipsi solar del 25 d'octubre?

L'eclipsi solar d'octubre de 2022 serà el segon de l'any i serà parcial. Aquesta alineació gairebé perfecta del Sol, la Lluna i la Terra deixarà visible només una part de la nostra estrella i en format de mitjalluna cobrint-se pràcticament un 82% del disc solar que acostuma a albirar-se. Quant a la durada, l'eclipsi es donarà per alguna cosa més de 4 hores, durant un total d'aproximadament 244 minuts. Segons la informació que ha proporcionat l'Institut Geogràfic Nacional, el fenomen astronòmic s'iniciarà en l'Estat espanyol al voltant de les 11:33 h del matí hora peninsular i arribarà al punt de màxim apogeu després de més d'una hora —70 minuts, exactament— i passat el migdia, a prop de les 12:43 h.

Des d'on veure l'eclipsi solar d'octubre 2022: serà visible a Barcelona?

No des de qualsevol punt de la península es podrà assistir a aquest fascinant fenomen visual. L'eclipsi solar d'octubre 2022 serà visible en part de les regions de l'est, el nord i el nord-oest de la península i a l'arxipèlag de les Illes Balears. Així doncs, no tothom podrà gaudir de l'alineació del planeta amb el nostre satèl·lit i estrella durant el pròxim 25 d'octubre, i aquells que puguin també ho faran de forma diferent en funció de la seva ubicació geogràfica. La magnitud màxima en l'Estat espanyol serà de 0,12 en Girona, i li seguirà Barcelona amb una magnitud de 0,10. En la resta de Catalunya, Aragó, Navarra, País Basc, La Rioja, Cantàbria, Astúries, el nord de Castella i Lleó i la Comunitat Valenciana, així com a les Balears, serà inferior a 0,10. Evidentment, fa falta que el cel sigui clar, cosa que a Barcelona no serà problema, ja que es preveu només entre un 12% i 17% de nuvolositat.

Què és l'eclipsi parcial d'octubre 2022, preqüela d'un eclipsi solar total el 2026

És habitual que cada any es donin, almenys, dos eclipsis solars. El del pròxim 25 d'octubre, i com s'esmentava anteriorment, serà el segon de l'any. I és que en aquest 2022 ja hi va haver una altra alineació similar el mes d'abril passat, però que no va ser visible des de la península ni els arxipèlags espanyols i també es va tractar d'un eclipsi parcial. Per poder veure un eclipsi total de Sol caldrà esperar fins dins de pràcticament quatre anys, el dia 12 d'agost de 2026. Aquest serà un fenomen que no succeeix en l'Estat des del 1905 i suposarà el cobriment complet del disc solar, de manera que en meitat del dia tornarà de nit. L'eclipsi solar total de 2026 no podrà veure's des de Barcelona per molt poc, però sí des de Tarragona. De la mateixa manera succeirà a La Corunya, Gijón, Oviedo, Santander, Valladolid, Vitòria, Saragossa, València i Castelló.