Compte enrere per l'eclipsi solar del 25 d'octubre 2022 que es veurà a gran part d'Europa, nord-est d'Àfrica i Àsia occidental i que a Espanya serà parcial i visible al nord-est peninsular aquest dimarts 25 d'octubre a partir de les 11:30 del matí. En un eclipsi, un objecte astronòmic amaga un altre. Des de la Terra, podem veure eclipsis de Sol (quan la Lluna amaga el disc solar), i de Lluna (quan l'astre s'interposa a l'ombra que la Terra projecta a l'espai). El fenomen d'aquest dimarts és un eclipsi solar que començarà a l'oceà Atlàntic, a prop de la costa d'Islàndia, i acabarà a l'Índic, segons dades de la web de l'Observatori Astronòmic Nacional (OAN). En total, durarà 244 minuts (una mica més de 4 hores), i el seu màxim serà al nord de Nizhnevartovsk, a Rússia, on s'amagarà el 86% del disc solar. Aquest tipus de fenòmens desperten un gran interés entre els amants de l'astronomia, siguin experts o amateurs, ara bé, cal seguir una sèrie de recomanacions per poder observar-lo sense risc.

☀️ Eclipsi solar del 25 d'octubre 2022: què és i des d'on podrà veure's?
 

No mirar directament el Sol durant l'eclipsi del 25 d'octubre

El primer consell sembla evident però sempre és important recordar-lo davant fenòmens com el que s'està a punt de produir: No mirar mai el Sol directament. En cas de fer-ho, es poden patir ferides greus als ulls i fins i tot arribar al punt d'experimentar una ceguera temporal. Si es vol veure directament cal dur unes ulleres especials d'eclipsi solar. Una altra manera és mirar-lo a través d'uns prismàtics o un telescopi, d'aquesta manera estem projectant la llum del Sol i no la mirem directament. Fent servir aquests mètodes es deixa que la llum passi per l'aparell per projectar la imatge del Sol en una pantalla o un paper. Hi ha filtres especials per als telescopis, però si no es tenen es pot fer servir l'aparell per observar l'eclipsi de manera indirecta; com si fos un projector.

L'Observatori Astronòmic Nacional proposa un altre mètode "més simple i segur" d'observar un eclipsi per projecció: amb dues cartolines i en una finestra, situant-se d'esquena al sol. Només cal fer un forat d'uns pocs mil·límetres al centre d'una cartolina (no cal que sigui circular) i, després, situar l'altra just davant perquè la llum passi pel forat de la primera i es projecti sobre la segona.

Quan tornarem a veure un eclipsi solar?

L'últim eclipsi solar parcial a Espanya va ser el 10 de juny del 2021, ja que en ser parcial, el fenomen es pot veure amb certa freqüència. Presenciar un eclipsi total o anul·lar és molt més difícil. De fet, el darrer eclipsi anul·lar visible va tenir lloc el 2005, i el darrer eclipsi total va ser el 1959, i només des de les illes Canàries; de fet, la Península Ibèrica no ha vist un eclipsi total de Sol des del 1912. Segons les dades de l'Observatori Astronòmic Nacional (OAN), aquesta sequera d'eclipsis està a punt d'acabar perquè entre el 2026 i el 2028 se succeiran dos eclipsis totals i un d'anular que seran visibles des d'algun punt d'Espanya. El proper eclipsi solar visible com a total a Espanya tindrà lloc el 12 d'agost del 2026, seguit d'un altre el 2 d'agost de l'any següent, i poc després, el 26 de gener del 2028, veurem un eclipsi anul·lar a Espanya.