Bloguers, lectors de manga i còmics en general, flipats de la fantasia i la ciència-ficció, cosplayers... el 25 de maig és el Dia de l'Orgull Friki, i surt a celebrar-ho tot aquell que es creu mereixedor de l'esmentada etiqueta (que cada vegada és més àmplia, doncs, qui no és friki d'alguna cosa?).

També és habitual que per al 25 de maig surtin un munt d'articles recomanant sèries amb què celebrar el dia de l'Orgull Friki, però sempre són les mateixes: the IT Crowd, Dr. Who, The Big Bang Theory, Joc de Trons... i ja va sent hora d'ampliar el repertori.

5 sèries diferents per al Dia de l'Orgull Friki

Aquí et deixem 5 sèries una mica menys conegudes, o amb menys impacte global que les anteriors, però que reuneixen al seu voltant un munt de frikis de primera categoria. Que en gaudeixis!

Andor

A veure, el Dia de l'Orgull Friki, alguna referència a l'univers Star Wars hi ha d'haver. Però en comptes d'anar-nos-en al més fàcil, que serien The Mandalorian i el seu carismàtic Grogu (This is the way!) o els fiascos d'Obi Wan i el Llibre de Boba Fett (dues sèries bastant fluixes, la veritat), volem proposar-te una de les sèries que menys moviment ha tingut en xarxes.

Andor és una història de Star Wars precedent als fets de la pel·lícula Rogue One, i a diferència de les seves cosines-germanes, aquesta és una sèrie seriosa, que explora els conceptes d'imperialisme i rebel·lió de forma adulta. Com té menys naus espacials i menys "pium pium", alguns fans van quedar desencisats. Però un autèntic friki de Star Wars l'estimarà sens dubte.

dia orgull friki 2
A Andor gairebé no hi ha "aliens" ni pentinats estrafolaris com el d'Amidala. Els teus cosplays en lluiran menys. Però, quin tros de serie de Star Wars!. Imatge: Benjamin Claverie, CC BY SA 2.0.

Vox Machina

Si ets dels que juga o ha jugat a rol clàssic d'espasa i bruixeria, amb D&D, Stormbringer, o el joc que sigui, et fliparà Vox Machina. És una sèrie d'animació lleugera, que no es pren seriosament a si mateixa, i per això és divertidíssima, es riu de tots els clixés del gènere, integrant-los a la trama de forma magistral.

Si comences a veure-la et descobriràs cridant de tant en tant allò de "Mà de Scanlaaaan!"

The Expanse

És hora de superar Battlestar Galactica, i The Expanse és la sèrie de CF que pot fer-ho. Una trama policial, militar i política en l'espai, conflictes entre la Terra, Mart i el Cinturó d'Asteroides, i una entitat extraterrestre causant disrupció. Què més li pots demanar? Doncs...

  • Alguns dels personatges femenins més bèsties i complets que s'han vist en pantalla (Avasarala, Bobbie Draper, Camina Drummer, Naomi...).
  • Una nau protagonista anomenada Rocinante, amb una tripulació brutalment carismàtica de la que t'enamores als pocs capítols
  • Una llengua criolla inventada que els seus fans utilitzen per identificar-se pel carrer o a les seves samarretes, juntament amb estils de pentinat específics i molt vistosos. Beltalowda!

I a sobre, les millors batalles espacials que s'han filmat mai, realistes i seguint totes les lleis de la física. Res de làsers de Star Wars: pura física. Si mai guerregem a l'espai, serà així.

Fringe

Encara que aquesta creació de J.J. Abrams té uns anys, és la successora espiritual d'Expedient X, en tractar-se d'agents del govern lluitant contra esdeveniments paranormals, sobrenaturals, o de "ciència límit", alguns dels quals semblen dirigits.

Però a diferència d'Expedient X, Fringe sap fer-te emocionar i riure amb personatges molt expressius i carismàtics, com la protagonista Olivia Dunham (interpretada per Anna Torv, globalment coneguda després del seu pas per The Last of Us) i el gran John Noble, que interpreta el científic boig Walter Bishop, apassionat per l'experimentació irresponsable i les drogues psicodèliques.

dia orgull friki 3
John Noble i Anna Torv en la Comic-Con de San Diego el 2011. Imatge: Gage Skidmore, CC BY SA 2.0.

Ragnarok

Ets un friki dels vikings però estàs fins a la gorra de Vikings, i el Thor de Marvel et sembla absurd? Dona-li un cop d'ull a aquesta sèrie noruega que recull tota la mitologia escandinava i la concentra en la trama d'un poblet pesquer de la Noruega d'avui. Trolls, Thor, Loki, Freya... hi són tots, i t'encantaran!

Amb aquestes 5 propostes tens per a hores i hores d'entreteniment friqui. Que en gaudeixis, i visca el Dia de l'Orgull Friki!