Hi ha sobre aquest planeta animals que semblen trets d'una pel·lícula de ciència-ficció, i si no ens sorprenen més és perquè els donem per establerts. Per exemple, el rinoceront: una massa de carn mamífer però sense pèl, amb pell estireganyosa disposada en forma com d'armadura de plaques, amb una immensa i amenaçadora banya al nas! Un animal increïble que, com no, es troba amenaçat per l'acció humana.

👉 Només queden deu exemplars vius d'aquest animal a tot el món, la seva extinció és imminent

 

Actualment existeixen 5 espècies de rinoceront, totes elles amenaçades, i algunes en perill crític d'extinció, motiu pel qual el 22 de setembre se celebra, des de fa més d'una dècada, el Dia Mundial del Rinoceront per iniciativa de WWF Sud-àfrica. Descobreix quin és l'estat actual de conservació d'aquesta espècie, i moltes curiositats interessants, com que els rinoceronts es comuniquen a base d'esternuts... i excrements!

9 curiositats sobre els rinoceronts que t'agradarà conèixer

1. Dels petits als descomunals: les 5 espècies de rinoceront i el seu estat de conservació

Els rinoceronts són criatures grans en general, i algunes de les espècies arriben a ser descomunals. El més gran de tots és el rinoceront de l'Índia, que pot arribar a mesurar més de 3,5 metres de llarg, un alçària de gairebé dos metres, i un pes de més de 2 tones, i que actualment es considera una espècie vulnerable.

Li segueixen el rinoceront blanc africà, el més conegut i estès, i el menys amenaçat en aquests moments, al revés que el seu cosí el rinoceront negre que està en perill crític d'extinció juntament amb els seus altres cosins indis més petits: el rinoceront de Java i el de Sumatra, dels quals amb prou feines queden vius unes desenes d'exemplars en llibertat.

2. El rinoceront blanc no és blanc, i el rinoceront negre no és negre

Aquest és un d'aquests casos d'errors graciosos de traducció: a Sud-àfrica se'ls designava amb la paraula "wyd" en afrikaans, que significa "ample", perquè tenen el morro quadrat, i als naturalistes anglesos això els va sonar com a "white", així que el van anomenar rinoceront blanc, encara que fos clarament gris. Per contraposició, a l'altre rinoceront africà, que té el morro punxegut, li van cridar negre, encara que tampoc no fos negre sinó que fos igual de gris que el blanc. Un bon embolic de colors.

curiositats rinoceronts
Dos rinoceronts... blancs? negres? grisos? Imatge: Nodar77.

3. Els agrada el fang més que als porcs

Els mamífers sense pèl han de protegir-se del sol, la calor i els paràsits, i sovint ho fan rebolcant-se en el fang. Els rinoceronts no són excepció, els encanta pegar-se tremendes rebolcades al llot.

4. Es comuniquen entre ells mitjançant esternuts i excrements

Els rinoceronts tenen un sorprenent rang de vocalitzacions, crits i sons, però sens dubte els més curiosos són els esternuts. També deixen monticles d'excrements i orina per marcar els seus territoris. En aquest vídeo podràs veure'ls comunicar-se de mil formes diferents (i xipollejar en el fang amb gust):

5. Les seves banyes estan fetes del mateix que les teves ungles, però són molt més valuoses

Queratina pura: la mateixa proteïna que forma les nostres ungles i pèl, és la que fa créixer les banyes dels rinoceronts. Malgrat ser una cosa tan vulgar, en orient la banya de rinoceront es considera meravellosa per a la medicina tradicional xinesa, i per això la caça furtiva ha delmat els seus números: tot per robar-los la banya.

6. S'avenen amb els ocells

Els búfags i altres ocells solen posar-se als lloms dels rinoceronts, la qual cosa a ells els encanta: per a les aus és un restaurant mòbil i segur ple de paràsits per devorar, i el rinoceront li netegen i rasquen l'esquena. Un win-win!

curiositats rinoceronts (1)
Rinoceront amb dos ocellets comensals. Imatge: Wirestock.

7. Tenen embarassos llarguíssims

Et sembla que els 9 mesos d'embaràs humà són molt pesats? Ja que no volguéssim ser rinoceronts, perquè els seus embarassos duren entre 15 i 16 mesos, i les cries pesen ja en néixer entorn dels 50 kg!

8. Són molt longeus

Els rinoceronts poden viure més de 40 anys, i en captiveri les bones cures veterinàries els porten a sobrepassar els 50 anys de vida.

9. Amb prou feines tenen depredadors

Qui s'enfrontaria a un rinoceront? Ningú en el seu seny: els depredadors que comparteixen territori amb els rinoceronts, a tot estirar, ataquen alguna cria desprevinguda que tinguin a mà, però en general deixen en pau aquestes criatures que poden aixafar-los o enfilar-los en un moment, i amb una pell tan dura que és impossible mossegar.

Els únics que realment són una amenaça per als rinoceronts som els humans, perquè amb els covards fusells qualsevol criatura està indefensa.