En vacances, el temps sembla ballar al ritme d'un vals. Els dies al sol i les nits d'estiu compartides amb les estrelles formen part d'un encanteri que no volem que acabi mai. Però quan el rellotge marca setembre, la realitat ens colpeja a l'espatlla, la fada protectora s'esvaeix i ens trobem amb l'atrafegament i la bullícia de la tornada a la rutina. Des de La Gandula, la secció d'ElNacional.cat, et salvem de la temuda depressió postestiu. Com? Ajudant-te a acomiadar-te de l'època estival amb maduresa i un somriure. Així no hauràs de sortir corrents a l'Hemisferi Sud a la recerca de l'estiu perdut.

💑 La tragèdia de setembre per a les parelles: per què hi ha més ruptures sentimentals aquest mes?
 

📲 Què és el detox digital i com ajuda a posar fi amb l'estrès
 

Posa-li fi a la depressió postestiu

Confuci ho va dir una vegada:

"Tria una feina que t'agradi i no hauràs de treballar ni un dia de la teva vida".

Ja, estaràs pensant que amb la fada protectora d'abans és possible, però sense ella... Bo, és impossible si no ho intentes. Si encara no ets d'aquestes persones afortunades que es dediquen al que els agrada, almenys apunta't aquesta dada: L'economista, Nicholas Bloom, va realitzar un estudi el 2019 i va descobrir que els efectes positius de les vacances es mantenien només fins al tercer dia de reprendre el treball, però una vegada iniciada l'espiral de la síndrome postvacacional era difícil no acabar amb una depressió postestiu de cavall. Tret que apliquessis els seus infal·libles trucs. Aquí són!

1. Precontacte

Unes setmanes abans, visita els voltants del teu espai de feina. Passeja pel carrer que trepitges en cada jornada laboral, esmorza a la cafeteria a prop de la teva oficina o organitza una quedada amb els companys de feina. Aquest Precontacte t'ajudarà a adaptar-te quan tornis de veritat.

2. Reprendre hàbits a poc a poc

L'estiu se t'ha escapat de les mans amb els menjars a deshores, pernoctar i la falta d'exercici? No tornis a la teva rutina de descans-esport-menjar saludable tan de cop. Fes-ho unes setmanes abans de tornar a la feina. Ajuda't amb alguna app o anota'l a la teva agenda, evitaràs arribar a l'oficina amb el doble d'estrès.

Depressió postestiu. Imatge: seventyfourimages
Dona fent esport. Imatge: seventyfourimages

3. Reparteix les teves vacances

Si disposes només d'un mes de vacances a l'any reparteix-lo en blocs de 15 dies. Dues setmanes és el mínim que recomanen experts com la doctora en psicologia, Silvia Álava, per desconnectar de veritat de la feina.

4. Planifica la tornada

Fes una llista amb tot el que necessites preparar abans d'iniciar-te en la teva rutina laboral: canvis en les teves responsabilitats, coses a comprar, revisar uniforme, reparar cotxe o renovar targeta de transport públic, organitzar les tasques de la llar, horaris, etc. Seràs molt més conscient el primer dia i rendiràs millor.

5. Aprèn a gestionar les emocions

Si aprens a identificar cada emoció que surti de tu, serà molt més fàcil enfrontar-te a la depressió postestiu. Hi ha moltes maneres per gestionar les emocions i una d'elles és iniciar-te en el mindfulness.

Amb aquests trucs faràs desaparèixer la depressió postestiu sense trucar a cap fada protectora. I recorda que la clau és apropar-te cada vegada més a la prometedora frase de Confucio, ja que no hi ha res més satisfactori que gaudir treballant en una cosa que t'apassiona. I per a això et pot ajudar la metodologia japonesa Ikigai. Trobar el teu ikigai consisteix a descobrir allò que li dona sentit a la teva vida. Quan aconsegueixes assolir-lo és perquè has pogut establir una conjunció entre el que estimes fer, el que necessita el món, pel que et paguen i els teus talents. Anima't a fer-ho!

👩‍⚖️ Com superar la síndrome postvacacional i tornar a la feina amb ganes?
 

7 consells que t'animaran a fer el pas si no vols tornar a la feina després de les vacances