Hi va haver un temps en què Belfast, Irlanda del Nord, estava a les notícies per la violència que patia. I encara que el pitjor dels problemes han quedat enrere, encara hi ha llocs de la ciutat dividits per motius religiosos i polítics.

Però la veritat és que el Belfast del segle XXI és un lloc completament diferent i sempre atractiu.

La drassana Harland and Wolff i el Titanic Belfast

L'antiga drassana Harland and Wolff als molls de Belfast és el lloc on es va acoblar el transatlàntic més famós del món, el Titanic. Aquest racó de Belfast Lough va estar abandonat durant dècades després del declivi de la construcció naval, però avui es coneix com el Titanic Quarter i s'ha regenerat per complet des de la dècada de 2000.

La cirereta és aquest museu d'avantguarda, amb un disseny audaç que s'assembla a quatre proes de vaixell.

El museu va obrir les portes el 2012 i utilitza tecnologia multisensorial per portar-te de tornada al Belfast de la dècada de 1910, quan es van armar i van botar el Titanic i els seus vaixells germans Olympic i Britannic.

Els elements dels interiors del Titanic s'han reproduït meticulosament i es poden llegir relats contemporanis de l'enfonsament del vaixell.

Ajuntament de Belfast

L'impressionant ajuntament neobarroc de Belfast va obrir les seves portes el 1906 i és una de les fites inconfusibles.

Els plànols ja estaven en marxa el 1888, quan la reina Victòria va atorgar a Belfast l'estatus de ciutat, després d'un creixement sobtat en el període impulsat per les indústries de la construcció naval, la fabricació de cordes i el lli.

Hi ha tres recorreguts gratuïts d'una hora de dilluns a diumenge, que et guiaran pels luxosos interiors, que tenen marbre de Brescia, Carrara i Pavonazzo i abundants vidrieres. Una finestra és un retrat de la reina Victòria, mentre que una altra mostra l'escut d'armes de Belfast.

Ayuntamiento de Belfast / Unsplash
Ajuntament de Belfast / Unsplash

Catedral de Santa Anna

La catedral de Santa Anna de Belfast va ser construïda per etapes a començaments del segle XX al lloc de l'antiga església parroquial de Santa Anna que datava de 1776. L'arquitectura és neoromànica i té molt en comú amb les esglésies de l'alta edat mitjana, com els timpans tallats en l'entrada occidental, capitells de columnes tallades a la nau i absis amb girola.

Al santuari busca la finestra del Bon Samarità, que és l'únic element sobrevivent de l'església del segle XVIII.

Una curiositat sobre Santa Anna és que no és realment una catedral, ja que no és la seu d'una diòcesi, encara que és l'església principal de les diòcesis de Down, Dromore i Connor.

Presó de Crumlin Road

Aquest edifici és l'única presó victoriana que queda a Irlanda del Nord. Crumlin Road Gaol es va fundar el 1846 i durant els següents 150 anys va allotjar assassins, sufragistes i terroristes, tant unionistes com republicans.

Estava connectat al seu palau de justícia a l'altre costat del carrer per un túnel que travessaràs al teu recorregut. Hi va haver 17 execucions a la presó, les últimes de les quals va tenir lloc el 1961, i podràs veure la cel·la on es van dur a terme.

Aquestes parets tenen altres històries a explicar, com intents de fuga que es remunten a 1866 i un atemptat amb bomba de l'IRA Provisional el 1991. Després de romandre buida durant 15 anys, la presó es va arreglar el 2010 i funciona com un lloc de música en viu i sala d'actes per a sopars i casaments.

Moll i casa de bombes del Titanic

Es podria dir que Thompson Dry Dock i la casa de bombes adjunta són on va néixer el Titanic. Aquests van ser engranatges vitals en l'operació d'Harland i Wolff, i quan presencies l'immens atracador per al casc del vaixell en persona, t'adones de l'escala completa del Titanic i els seus germans, l'Olympic i el Britannic.

Acompanyat d'un guia, descendiràs 13 metres fins al dic sec, que és com una enorme empremta deixada pel Titanic.

Mentrestant, la casa de bombes té pantalles audiovisuals que representen el Titanic al moll, juntament amb eines autèntiques utilitzades pels constructors navals. Les bombes s'han conservat i van poder buidar aquest enorme moll en tan sols 100 minuts.

Gran Teatre de l'Òpera de Belfast

Concebuda pel cèlebre dissenyador teatral Frank Matcham, la Gran Òpera de Belfast es va inaugurar el desembre de 1895. El que distingeix a aquest edifici dels teatres del Regne Unit és la influència de l'arquitectura oriental, més evident en les cúpules de la façana.

El teatre presenta produccions d'òpera, concerts de tota mena, espectacles de dansa, musicals i teatre.

L'auditori és ric en estucs i frescos i té capacitat per a més de 1.060 persones. Va ser renovat el 2006, ja que l'edifici va ser fet malbé per les bombes un parell de vegades a començaments dels 90 perquè es troba al costat de l'Hotel Europa, considerat l'"hotel més bombardejat d'Europa".

Edificis del Parlament de Stormont

L'Assemblea d'Irlanda del Nord es troba en aquest edifici del parlament anomenat "House on the Hill" en el frondós Stormont Estate.

El complex neoclàssic està presidit per una estàtua del polític unionista irlandès Lord Carson, dempeus sobre un eix amb el pòrtic i a què s'accedeix per la quilomètrica Avinguda Príncipe de Gal·les.

Hi ha sis pilars al pòrtic, cada un representant un dels comtats d'Irlanda del Nord, mentre que l'edifici té 365 peus d'ample, un per cada dia de l'any.

Pots entrar per quedar captivat per l'arquitectura de Sir Arnold Thornely, assistir a debats i audiències de comitès, i unir-se a una visita guiada gratuïta.