L'all és una planta mil·lenària bulbosa, molt versàtil, i un cultiu senzill per tenir a casa per petit que sigui el teu hort urbà: t'ajuda a mantenir els refredats a ratlla a l'hivern, perquè les propietats antisèptiques de l'all ajuden a combatre les infeccions d'oïda i les respiratòries, i a més reforça el sistema immunitari i protegeix el sistema digestiu i urinari. Oi que t'interessa tenir-ne a casa? Doncs ara és l'hora d'aprendre com plantar all!

🥬 Com plantar enciams per consumir-los durant tot l'any
 

🥑 Com plantar alvocat a casa per tenir la teva pròpia producció
 

El cas és que, en general (també depèn de les varietats) els alls necessiten una temperatura fresqueta per llançar les seves primeres fulles amb força, per la qual cosa sol sembrar-se ben entrada la tardor. Però, sabies que també pots començar la sembra directa a l'agost? No és una bogeria! Continua llegint, que t'expliquem com plantar alls a l'agost.

Com plantar alls l'agost amb èxit assegurat

Com plantar all a l'agost si és una planta de clima fred? No ens hem tornat bojos. Conrear alls a l'agost és molt útil per aconseguir collites més primerenques, fins i tot al ple hivern, i tenir-los a mans per preparar-te uns bons guisats. Per aconseguir-ho hauràs de mantenir-los hidratats i buscar un lloc amb ombra. A més, de totes les varietats d'all, existeix algunes d'adaptades a climes càlids. Vols saber quins són i com plantar all amb èxit en aquesta època? Comencem.

com a plantar all 1
Aprèn com plantar all i optimitza la teva producció tant a terra com en testos. Imatge: Viki2win.

Varietat clima càlid

Algunes subespècies o varietats d'all s'adapten a climes càlids i pots aconseguir-les tant al teu viver de confiança com a botigues especialitzades online. Aquestes són les varietats més adequades per plantar a l'agost: Crioll, Asiàtic, Coll dur i Ratlla porprada jaspiada. Tria la que més t'agradi i a plantar!

Selecció del lloc i moment de sembra

El millor és que esperis a finals d'agost per conrear els teus alls, les temperatures seran molt més suaus. Cerca un lloc fresc i humit per assegurar-te un creixement òptim. Tens un racó amb ombra parcial? És el que necessites.

Preparació del terra

És el torn del terra. Fertilitza'l bé i proporciona-li un bon drenatge. És molt útil afegir compost casolà i barrejar les capes.

Sembra

Ja quasi estem. Selecciona els grans d'all més grans i enterra'ls a 5 cm de profunditat, deixa una separació de 15 cm entre un i un altre si els plantes junts a terra o en testos grans. És important que compactis la terra immediatament amb un primer reg.

Reg

Després de batejar els alls amb el primer reg, recorda regar-los dues vegades per setmana mentre dura l'estiu. A la tardor, si plou regularment serà suficient, però si vius en un clima sec, o la tardor és menys humida de l'esperat, rega'ls una vegada a la setmana. Si els regues massa, els bulbs poden podrir-se.

Nodreix els teus alls

Hem de proporcionar el seu menjar a aquests alls! Per nodrir-los correctament pots afegir fertilitzants orgànics en l'etapa de creixement.

Manteniment de les fulles

Quina il·lusió veure ja les fulles dretes!, perquè la planta faci bé la seva fotosíntesi les has de mantenir netes de fongs i plagues. L'ideal és no mullar les fulles en regar i un truc molt estès és afegir cendra de fusta quan les tiges ja tenen uns 10-15 centímetres.

Ja saps com plantar all l'agost amb èxit, ara toca posar les mans a la terra.

Per cert, sabies que l'all negre és en realitat all blanc fermentat a altes temperatures? Però no fan falta tals refinaments per gaudir-los, l'all sempre aporta coses bones a la cuina. I si no t'ho creus, sempre pots practicar amb aquestes delicioses receptes:

🧄 Gírgoles a la planxa amb all i julivert
 

🐟 Sardines arrebossades amb ou, all i julivert