La passió dels catalans pels castells és difícil d'explicar a algú de fora de Catalunya, i la forma més fàcil de fer-ho és contagiant l'emoció per aquesta activitat. La tensió perquè tot surti bé, l'alegria quan s'aconsegueix descarregar i, sobretot, la sensació de germanor entre totes les persones que participen o animen a una colla castellera, sovint deixa bocabadats a aquells que mai ho han viscut. I l'admiració pels castells és tan gran, que ha traspassat les fronteres, i diversos grups arreu del món han creat colles per mantenir viva aquesta tradició.  A La Gandula d'ElNacional.cat repassem quines són les colles castelleres actives fora de Catalunya.

Castellers de París

Els Castellers de París van néixer el 2015, de la mà del Casal de Catalunya de la ciutat i han anat creixent amb el pas dels anys fins a esdevenir una colla consolidada. Amb el sobrenom de geperuts, els integrants d'aquesta colla tenen com a objectiu compartir la cultura catalana, ajudar els nouvinguts a integrar-se a la ciutat de París i, per descomptat, compartir la passió per fer castells. Normalment, amb motiu de la Diada de l'11 de setembre, fan una demostració juntament amb altres colles catalanes o internacionals. Enguany, per exemple, celebren un acte amb els Castellers de Mallorca.

Els Castellers de París fan un 4d6. Foto: @geperuts / Instagram

Castellers de Berlín

Fa uns anys a Alemanya destacaven els Xiquets de l’Alster, colla que va acabar desapareixent. Però les ganes de fer castells al país no van marxar, i actualment els Castellers de Berlín són el grup més actiu. Amb camisa groga, fan actuacions en dates assenyalades de Catalunya i també d'Alemanya, i participen en trobades amb altres colles del continent. 

Castellers de Berlín amb una torre de 5 en construcció. Foto: @castellersdeberlin / Instagram

Castellers de Londres

A la capital del Regne Unit, destaquen els Castellers de Londres, en la versió anglesa, Castellers of London. Són una colla que va néixer el 2015 amb l'objectiu de promoure la tradició castellera a la ciutat. Com succeeix amb altres grups internacionals, compta amb algunes persones catalanes i també d'altres nacionalitats. Segons informa la seva pàgina web, fa assajos dos cops per setmana i organitza exhibicions i esdeveniments especials, i actualment treballa per construir castells de 6 o 7 nivells.

Els castellers de Londres durant una demostració aquest estiu. Foto: @castellersoflondon / Instagram

Colla Castellera d'Edimburg

A Escòcia també destaca la Colla Castellera d'Edimburg, tot i que el nom original fa servir la versió anglesa de la ciutat, Edinburgh. "No només construïm castells, sinó també fortes amistats", és el lema d'aquest grup, que forma part del Centre Català d'Escòcia, i que com moltes altres, celebra la Diada i altres celebracions amb demostracions dels castells al carrer. 

La colla d'Edinburgh construeix dos pilars durant una demostració. Foto: @collacastelleraedinburgh / Instagram

Xiquets de Copenhaguen

Més al nord d'Europa, els Xiquets de Copenhagen són la colla castellera de Dinamarca. Aquest grup va sorgir el 2013 com a iniciativa d'un noi danès, que després d'una estada a Barcelona va quedar meravellat i va proposar a Catalans DK, entitat que agrupa catalans al país escandinau, de crear una colla. Enguany, els Xiquets han estat els encarregats d'organitzar la quarta edició de la Diada Internacional de Castells, en què han participat les colles de París, Berlín, Londres i Edimburg.

Xiquets de Copenhaguen fent un 4 de 6 amb l'agulla en la Diada Internacional. Foto: @xiquetscopenhagen / Instagram

Castellers de Montreal

Travessant l'Atlàntic trobem els Castellers de Montreal, que formen part del Casal català del Quebec. Es van constituir el 2007 i treballen per "arrelar el fet casteller i els seus valors" al Quebec. La colla celebra festes de Cataluya com la Diada o la Castanyada, i també es fan activitats i tallers en altres dies de l'any per mantenir viva la tradició. 

Els castellers de Montreal durant una exhibició en un acte organitzat pel Casal Català. Foto: @castellersdemontreal / Instagram

Castellers de Lo Prado

El 1997 a l'Argentina va sorgir la primera colla castellera fora de Catalunya, Les Quatre Barres. Amb el temps aquesta va desaparèixer i es va transformar en els Cop de Forn, i al país en van néixer d'altres, com la colla Els Dracs de La Plata, els Castells de Foc, a Paranà, i la Colla del Drac, a Mendoza. Tanmateix, cap d'aquestes no ha sobreviscut. Al país veí, Xile, en una comuna als afores de la capital, els Castellers de Lo Prado, que van néixer el 2007, s'han mantingut actius fins fa poc. Després d'un temps d'aturada, la tardor del 2022 van reprendre l'activitat i aquest 2023 han celebrat Sant Jordi, però des de la primavera —tardor a Xile— no han tornat a fer cap demostració o trobada pública.  

Exhibició dels integrants més joves dels Castellers de Lo Prado. Foto: @castellersdeloprado / Instagram

Castellers de Sydney

Anant encara més lluny, els castells tenen representants a Austràlia gràcies als Castellers de Sidney, la primera colla castellera en aquesta ciutat. "Estem compromesos a expandir aquesta tradició a Austràlia i ensenyar a aquells que estiguin interessats com construir castells sense importar la seva edat, gènere o nacionalitat, perquè tothom pot fer castells", diu la colla en el seu missatge de presentació. 

Els castellers de Sydney fan una construcció en un parc de la ciutat. Foto: @castellerssyd / Instagram

Castellers d'Andorra

Tornant a prop de Catalunya trobem els Castellers d'Andorra, una colla que va néixer el juny del 2014 fruit de l'empenta de tres persones, que van difondre la proposta a través d'Internet. El grup es va formar i pocs mesos després van fer el primer castell. Gairebé una dècada després la colla està plenament consolidada, fa assajos dos cops la setmana i participa en diferents celebracions. 

Castellers d'Andorra durant la festa major d'Andorra La Vella. Foto: @castellersandorra / Instagram

Colla Castellera de Madrid

Els castells també han tocat el cor dels madrilenys. El gener 2017 es va constituir la Colla Castellera de Madrid com a part del Cercle Català de Madrid, amb l'objectiu d'apropar una mica més la cultura catalana en aquesta ciutat. La colla fa demostracions en festes majors de la ciutat i altres esdeveniments, i el passat mes de juny va celebrar juntament amb la colla andorrana una diada internacional. 

La colla castellera de Madrid participa en les Festes del Carmen al Pont de Vallecas. Foto: @collacastelleramadrid / Instagram