El calendari lunar d'octubre 2023 porta molts esdeveniments importants que no et pots perdre. Després d'un agost increïble i un setembre relaxat, ens trobem amb un altre més mogut: tindrem dos eclipsis parcials, dues pluges d'estels i la lluna plena del Caçador. Apuntat totes les dades del calendari lunar, prepara un telescopi i pensa en un bon lloc per a veure el cel! A continuació et deixem tota la informació que necessites saber aquest octubre.

🌓 Calendari lunar 2023 a PDF: quan hi ha Lluna plena, eclipsis i pluges d'estrelles
 

🌕 Lluna plena d'octubre 2023: quan i on veure la Lluna del Caçador

 

 

Calendari lunar d'octubre 2023: fases de la lluna i lluna plena del Caçador (i un canvi d'hora)

Encetem un mes amb una lluna que tot just comença a decréixer després del pleniluni de finals de setembre, i fins a arribar al d'aquest mes haurem de passar per totes les fases, en els dies i hores indicats pels mesuraments de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN):

  1. Quart minvant: arriba sota el signe de Càncer el 6 d'octubre, a les 15.48 hores.

  2. Lluna nova: serà el 14 d'octubre, des de les 19.55 hores, sota el signe de Balança.

  3. Quart creixent: entra a les 5.29 hores del dia 22 d'octubre, sota el signe d'Aquari.

  4. Lluna plena: el pleniluni s'assoleix el 28 d'octubre a les 22.24 hores, sota el signe de Taure.

IMPORTANT: La nit del dissabte 28 d'octubre al diumenge 29 no només tindrem aquesta lluna plena d'octubre que anomenen Lluna del Caçador: també és el dia en què canviarem d'hora: a les 3:00 seran les 2:00.

Altres esdeveniments astronòmics d'octubre 2023: eclipsis i pluges d'estrelles

Com dèiem, el calendari lunar d'octubre 2023 ve carregat d'activitat. D'una banda, tindrem dues pluges d'estels:

  • Els dracònids seran visibles en l'hemisferi nord entre els dies 6 al 10 d'octubre, amb el seu pic d'activitat el 8 d'octubre.
  • Els oriònids comencen abans i duren molt més: aquesta pluja d'estrelles pot veure's entre el 2 d'octubre i el 7 de novembre, amb la seva màxima activitat la nit del 21 al 22 d'octubre.

Però, a més, els amants de l'astronomia podrem gaudir de dos eclipsis parcials:

  • El 14 d'octubre tindrem un eclipsi parcial de Sol. Per desgràcia es tractarà d'un eclipsi de baixa magnitud i que només podrà veure's, i poc, des de les Illes Canàries més occidentals. Des d'Amèrica, en canvi, es veurà com un eclipsi anular.
  • El 28 d'octubre, com a contrapart i celebrant el pleniluni, tindrem un eclipsi parcial de Lluna, que començarà cap a les 21:30 i finalitzarà cap a les 23:00.

Feines de l'hort i jardineria segons el calendari lunar d'octubre 2023

Aprofita les primeres setmanes de mes de lluna minvant per sembrar enciams, espinacs i canonges, i és bon moment també per trasplantar alls i cebes. És moment també per abonar, i per a la recollida de fruites aèries com pomes, peres o raïm de taula.

calendari lunar d'octubre 2023
Adaptar les tasques de l'hort al calendari lunar d'octubre 2023 millorarà el seu rendiment. Imatge: Wirestock.

Durant aquesta lluna minvant, al teu jardí, és el moment d'extreure els bulbs que no puguin passar l'hivern a l'aire lliure, i acabar amb les plantes mortes o malmeses que quedin. Aprofita per podar els teus rosers, i qualsevol altre arbust que tinguis.

A partir del 15 d'octubre i fins al pleniluni del 28, amb la lluna creixent, serà moment per sembrar raves, i omplir el teu jardí de vida sembrant clavells, campanetes, violetes o violers grocs. Aquests dies de lluna creixent són adequats també per collir tubercles i verdures de terra, com patates, porros, cols de cabdell, escaroles, endívies, apis, i herbes com la valeriana.