Euskadi haurà de seguir lluitant per a poder competir de forma oficial partits internacionals. La UEFA ha rebutjat unànimement l'oficialitat d'Euskadi després que la Federació Basca de Futbol presentés una sol·licitud el desembre de 2020 per ser membre de ple dret. 

"Pertany a la Federació Espanyola"

El Comitè Executiu de la UEFA es va reunir aquest diumenge a Londres, on es va celebrar la final de l'Eurocopa, i va prendre aquesta decisió. El màxim organisme del futbol europeu va aclarir que la Federació basca "pertany a la Federació Espanyola de Futbol" i no compleix els criteris d'admissió.

seleccio basca euskadi @EFF FVF

La selecció basca / @EFF_FVB

No està tot perdut per a Euskadi i és que el Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) pot revocar la decisió. De moment, la selecció basca no pot competir de manera oficial en tornejos internacionals, però sí que podrà disputar partits amistosos, com ha fet fins ara.

En el seu dia també es va pronunciar la RFEF a través del seu president, Luis Rubiales. Rubiales va assegurar que "és irrealitzable perquè la comunitat internacional no reconeix el País Basc, i això és un dels punts essencials que recullen ambdues organitzacions en els seus articles constitutius per poder donar l'oficialitat a qualsevol selecció". "No és el moment per tractar el tema. Però en algun moment s'haurà de fer-ho per analitzar l'assumpte a nivell tècnic", va afegir.

El desembre del 2020, la Federació Basca (FBF) i el govern Basc es van personar a la seu de la FIFA per presentar un escrit en què es reconegués la selecció com a "membre de ple dret". D'aquesta manera, els responsables de la FBF materialitzaven un acord que s'havia adoptat feia dos anys, el 12 de desembre de 2018.

Luis Mari Elustondo, president de la Federació Basca, i Nerea Zalabarria, la vicepresidenta, van ser els dos membres que van representar la FBF i, per part de l'executiu basc, van anar el director d'Activitat Física i Esport, Jon Redondo, i el lletrat del Servei Jurídic Central David Salinas-Armendariz.

L'últim partit, contra Costa Rica

L'últim partit del conjunt basc va ser un amistós contra Costa Rica que es va celebrar el 16 de novembre de 2020 a Ipurua. El matx va acabar amb la victòria per la mínima dels locals (2-1). Euskadi intenta cada any, durant les festes de Nadal, jugar un amistós contra una altra selecció. Aprofiten l'aturada de la competició dels clubs per fer-ho. Euskadi també s'ha enfrontat a Catalunya i l'últim registre data del 26 de desembre de 2015 al Camp Nou amb triomf basc (0-1).

 

Imatge principal: La selecció basca i la catalana durant un partit / Europa Press