La Federació Basca de Futbol (FBF) i el govern Basc s'han personat aquest dimarts a la seu de la FIFA, situada a Zuric, per presentar un escrit perquè es reconegui la federació basca com a "membre de ple dret" del màxim organisme internacional del futbol, segons ha avançat Ràdio Euskadi. A més a més, aquesta mateixa sol·licitud també ha estat remesa a la UEFA, organisme que regula el futbol europeu.

D'aquesta manera, els responsables de la Federació Basca han materialitzat l'acord que ja va adoptar fa dos anys, el 12 de desembre del 2018, quan van decidir "sol·licitar formalment la integració directa de la FBF a la UEFA i la FIFA".

Luis Mari Elustondo, president de la Federació Basca, i Nerea Zalabarria, la vicepresidenta, han estat els dos membres representants de l'organisme del futbol basc. Per part de l'executiu basc han estat el director d'Activitat Física i Esport, Jon Redondo, i el lletrat del Servei Jurídic Central David Salinas-Armendariz.

Demanen un expedient comú

A part de presentar aquesta sol·licitud, la federació també ha demanat que es tramiti "un expedient comú" per part de FIFA i UEFA per tal que se l'admeti simultàniament als dos organismes internacionals, obrint-se, a més, un "termini d'1 any" per poder complir amb totes les exigències estatutàries per a la integració. També perquè totes les parts del procés, la Federació Basca, la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), la FIFA i la UEFA, puguin arribar a un acord.

La Federació Basca ha assenyalat el seu "ferm compromís, total disposició i bona fe" per treballar per l'eliminació dels obstacles existents per a "una integració pactada entre totes les parts". També per tirar definitivament endavant el "desig històric" del futbol basc de poder competir internacionalment com a selecció.

Selecció País Basc Catalunya @EFF FVF

La selecció d'Euskadi i els àrbitres abans del partit disputat al Camp Nou contra Catalunya / @EFF_FVF

Partits d'Euskadi cada any

L'últim partit del combinat basc va ser un amistós disputat el passat 16 de novembre contra Costa Rica jugat a Ipurua. El duel va acabar 2-1 amb victòria de l'equip basc.

Recordem que Euskadi gairebé cada any fa un partit pels volts de les dates de Nadal o en el moment que hi ha aturada per seleccions i els clubs no juguen partits.

Precisament, l'últim partit entre Euskadi i Catalunya es va disputar ara farà cinc anys, el 26 de desembre del 2015, al Camp Nou. La victòria se la va endur el conjunt basc per 0-1, amb gol d'Aritz Aduriz.

 

Imatge principal: El combinat basc abans d'un partit / Federació de Futbol del País Basc