Ucrània ha doblegat a Suècia al temps afegit de la pròrroga i el cop de cap de Dovbyk ja és història del fútbol ucraïnés (1-2).

Després de viure uns vuitens de final molt estimulants amb la sorprenent eliminació dels Països Baixos, l'agonia del Croàcia-Espanya o els penals del França-Suïssa, l'atzar del calendari va fer que l'últim dels enfrontaments hagi sigut un Suècia-Ucraïna poc atractiu a ulls de l'espectador general.

Però aquests partits que passen una mica desapercebuts acostumen a amagar grans històries. La de Suècia, és molt clara. Els escandinaus han afrontat aquests vuitens de final com l'oportunitat perfecta per guanyar, per primera vegada a la història, un partit eliminatori en una Eurocopa. Però Ucraïna tampoc havia jugat mai uns quarts de final d'una Eurocopa i ho tenia a un partit.

Olsen parada Yaremchuk Suecia Ucrania Eurocopa

El porter Olsen ha evitat el gol de Yaremchuk en els primers minuts / EFE

La fase de grups dels suecs va ser molt bona i van quedar líders en el grup d'Espanya mentre que el seu rival arribava al matx amb un perfil més baix. Ucraïna s'havia classificat gairebé de rebot, amb només tres punts, i han assumit a la perfecció que Suècia tenia el paper de favorita, amb tot el que això comporta.

Ucraïna es trobava còmoda amb el domini suec

Els suecs s'han vist gairebé obligats a començar el partit dominant, i tot i que tenen armes per a fer-ho (Forsberg, Ekdal o Kulusevski) la selecció ucraïnesa sabia que tenia la pólvora suficient en atac com per fer a mal amb menys possessió que el seu rival.

Precisament quan els nòrdics havien avisat des de les botes d'Isak al 19 i de Kulusevski al 25 Ucraïna ha marcat un autèntic golàs. S'han associat tres dels jugadors més tècnics i això sempre és una bona notícia. Shaparenko ha trobat a Yarmolenko, el del West Ham l'ha posat amb l'exterior i Zinchenko ha afusellat a Olsen per pujar el 0-1 al marcador de Hampden Park.

Zinchenko disparo gol Ucrania Eurocopa EFE

Zinchenko ha marcat el 0-1 amb un gran xut amb l'esquerra / EFE

A Suècia li tocava anar a remolc i havien d'aparèixer els seus jugadors determinants si volien seguir vius en el partit. Dit i fet, Forsberg ha rebut la pilota a la frontal i el seu xut amb cama esquerra ha significat l'empat després de rebotar lleugerament en Zabarnyi a dos minuts del descans.

Els pals, protagonistes a les dues porteries

A la represa ambdós equips han sortit buscant el segon però s'han trobat amb el pal. El ucraïnès Sydorchuk i tot seguit el suec Forsberg no han marcat per culpa de la fusta. Suècia sabia que gran part de les seves possibilitats passaven per les botes de Forsberg, i el jugador del Leipzig n'era conscient. A vint minuts del final ha estat a punt d'enviar un gran xut amb efecte a l'escaire però un cop més el pal ha evitat el gol. El 10 dels suecs era el millor del partit, però el marcador seguia reflectint un empat.

Forsberg palo Suecia Eurocopa EFE

Només el travesser ha pogut evitar un golàs d'Emil Forsberg / EFE

Fins als últims 10 minuts de temps reglamentari només s'havia produït un canvi, el que feia pensar que els seleccionadors es guardaven les últimes bales per una possible pròrroga. I no s'han equivocat. El marcador no s'ha mogut i el partit no es decidiria en els 90 minuts.

El temps extra ha començat amb la claríssima expulsió del central suec Danielsson, el que ha obligat al seleccionador Andersson a reubicar les peces i afrontar la resta de la pròroga amb un jugador menys. Ucraïna ha assumit el control de la pilota i Suècia s'ha defensat en camp propi desitjant que arribessin els penals.

Orsato expulsa Danielsson Suecia Ucrania

Orsato ha expulsat Danielsson en els primers minuts de la pròrroga / EFE

Ucrània guanya al 121

I semblava que els escandinaus podrien aguantar i jugar-s'ho tot des dels 11 metres, però Dovbyk, al minut 121, ha enfonsat les esperances de Suècia amb un cop de cap que ha situat el combinat ucraïnés entre les vuit millors seleccions d'Europa per primer cop a la història. El combinat ucraïnés serà el rival d'Anglaterra als quarts de final on també s'hi jugaran el Bèlgica-Itàlia, el Suïssa-Espanya i el República Txeca-Dinamarca.

Imatge principal: Zinchenko celebra el 0-1 que a posteriori ha permés al seu equip anar a la prórroga / EFE