La selecció espanyola s'ha classificat pels quarts de final després de derrotar a Croàcia a la pròrroga (3-5) en un partit que guanyava 1-3 a cinc minuts pel final. Un gol còmic, remuntada, agonia, i un golàs de Morata. El partit ha tingut absolutament de tot.

Els dubtes que havia generat l'alineació inicial que ha presentat Luis Enrique, amb les novetats de Gayà per Jordi Alba i de Ferran per Gerard Moreno s'han vist dissipats per un primer tram de partit de domini total per part d'Espanya. En el primer quart d'hora, les xifres de possessió eren properes al 80%, però el domini de pilota no era estèril, i les ocasions s'anaven succeint.

Sarabia Pedri EFE

Sarabia, Pedri i Busquets celebren el primer gol d'Espanya / EFE

Espanya perdona i ho paga car

Gayà percudia molt des del perfil esquerre, i Koke i Pedri dominaven el mig del camp amb Busquets flanquejant-los uns metres per darrere. De fet, primer Koke a passada de Pedri i després Morata de cap, han tingut el gol a tocar, però la definició en els dos casos ha sigut molt dolenta.

Justament després de l'ocasió de Morata ha arribat l'acció còmica del partit i una de les més inversemblants de tota l'Eurocopa. Pedri ha rebut una pilota gairebé al mig del camp i el canari, amb la intenció d'oxigenar la jugada i començar a crear des de darrere, ha intentat una passada cap a Unai Simón que el porter no ha sabut controlar i la pilota ha acabat entrant a la xarxa davant la mirada atònita tant d'espanyols com de croats. Croàcia guanyava i ni tan sols havia xutat.

Unai Simón gol en propia EFE

Unai Simón, capcot, lamentant el greu error que ha provocat l'1-0 / EFE

El gol en pròpia porta ha deixat totalment en xoc a l'equip de Luis Enrique, i Vlasic ho ha intentat aprofitar per fer més sang i marcar el segon, però el seu xut ha acabat al lateral de la xarxa per sort d'Unai Simón, que seguia lamentant-se del seu error.

Espanya ha tornat a recuperar la pausa i el control del joc, i a còpia d'insistir ha acabat arribant l'empat abans del descans. Després d'una jugada embolicada amb un parell de rebots ha aparegut Pablo Sarabia per afusellar un Livakovic que ha tocat la pilota, però no amb la suficient força com per a evitar la diana del jugador del Paris Saint-Germain que ha enviat el partit al descans amb empat.

Sarabia gol EFE

Sarabia ha estat l'autor de l'1-1 poc abans del descans / EFE

En la segona part, Espanya, conscient que el més difícil era empatar, s'ha mostrat més madura i ha anat atacant a la defensa croata fins aconseguir el segon. Ferran Torres, des del perfil esquerre, ha posat una centrada al cap d'Azpilicueta que com si fos un davanter centre ha rematat amb contundència al fons de la xarxa.

Després de capgirar el marcador Croàcia ha intentat desplegar-se, però Espanya n'ha tingut prou amb un parell d'arribades dels balcànics per veure que no es podia confiar. Unai Simón ha tret una gran mà al xut de Gvardiol i en aquell moment Espanya ha recuperat el domini.

Olmo no sentència i Croàcia força la pròrroga

El mig del camp espanyol ha tornat a agafar les regnes del partit i Ferran Torres ha fet gala de la seva velocitat per marcar el tercer al minut 77. El gol del futbolista del City semblava la sentència, i Dani Olmo hauria pogut sumar-se a la festa amb una vaselina que li ha sortit massa curta, però Espanya ha deixat a Croàcia amb vida.

A cinc minuts del final, una jugada confusa dins l'àrea d'Espanya l'ha aprofitat Orsic per posar als seus a només un gol de la pròrroga i inundar de por i nervis als futbolistes espanyols. Luis Enrique ha utilitzat els canvis que li restaven per perdre temps i baixar el ritme del partit, però no li ha servit de res.

Orsic gol EFE

Orsic ha posat el 2-3 a cinc minuts del final / EFE

Espanya no ha sabut aguantar les marques en el temps afegit i Pasalic, arribant sol des de segona línia, ha convertit un cop de cap molt potent en l'empat a tres en el minut 92 per enviar el partit a la pròrroga quan Espanya tenia la classificació pels quarts de final a tocar.

Bogeria a la pròrroga

Croàcia ha començat la pròrroga envalentonada, aprofitant l'empenta d'haver empatat un partit que veia perdut. Primer Orsic, i sobretot Kramaric amb un xut des de l'àrea petita que ha tret amb una gran aturada Unai Simón, feien creure que la dinàmica croata podia dur Espanya a l'eliminació. Però els futbolistes de Luis Enrique s'han recomposat i ha aparegut l'heroi inesperat.

Morata, criticat durant tot el torneig, ha recollit una gran centrada de Dani Olmo i, després de controlar amb el pit, ha etzibat una gran volea amb l'esquerra per posar el 3 a 4. Sense temps per a celebrar, Dani Olmo ha donat una altra assistència perfecta, en aquest cas a Oyarzabal, i el jugador de la Reial Societat no ha perdonat i ha pujat el cinquè al marcador poc abans del descans de la pròrroga.

Unai Simon Espana seleccion espanola EFE

Unai Simón s'ha refet de l'error del primer gol i ha fet aturades de molt de mèrit / EFE

En la segona part, Croàcia s'ho ha deixat tot per tornar a entrar al partit i ho hauria pogut fer si Budimir hagués definit millor un u contra u davant d'Unai Simón. Però el davanter d'Osasuna ha perdonat i les forces dels jugadors croats han anat caient amb la mateixa velocitat amb la que passaven els minuts pels seus interessos.

Espanya, també esgotada, ha intentat tenir possessions més llargues i fins i tot hauria pogut marcar el sisé en un pal de Dani Olmo, i Croàcia ha passat de la desesperació a la resignació fins que l'àrbitre ha assenyalat el final i ha certificat la classificació d'Espanya pels quarts de final.

Imatge principal: Ferran Torres celebra el tercer gol d'Espanya al costat de Morata i Sarabia, també golejadors. / EFE