La selecció espanyola femenina continua ampliant la seva llegenda. Després de guanyar el Mundial d'Austràlia i Nova Zelanda 2023 i d'aconseguir la seva primera classificació per a uns Jocs Olímpics, l'equip dirigit per Marta Tomé ha completat el triplet d'alegries en alçar-se aquest dimecres amb la seva primera Nations League, en guanyar amb una superioritat notòria a França (2-0). Es tracta de la primera victòria que Espanya aconsegueix en la seva història contra el combinat gal. Amb una base formada per jugadores del Barça i un estil basat en el control de la pilota i el joc de posició, Espanya ha vençut amb justícia una França més física que tècnica que no ha pogut aturar el vendaval que ja va sent habitual de l'equip de Tomé.

Després del gran partit contra els Països Baixos a les semifinals, Marta Tomé no ho ha dubtat i ha repetit el mateix onze, una alineació de gala, tenint en compte que Alèxia Putellas acaba de sortir d'una lesió. Cata Coll, doncs, ha repetit a la porteria, amb Olga Carmona i Ona Batlle en els laterals i Laia Codina i Irene Paredes a l'eix defensiu. El centre del camp l'han format Laia Aleixandri, per davant de la defensa, amb Aitana Bonmatí i Jenni Hermoso als interiors; mentre que el trident ofensiu l'han format Athenea del Castillo, Mariona Caldentey i Salma Paralluelo.

Espanya Aitana Bonmati EFE
Moment en què Aitana Bonmati aconsegueix l'1-0 en l'Espanya-França / Foto: EFE

Aitana Bonmatí obre la llauna

Espanya no ha començat del tot bé el partit, potser amb massa nervis, el que ha provocat que en els primers minuts el joc de les de Tomé no hagi estat tan fluid com és habitual. Espanya, però, tampoc no ha patit enrere, ja que França atacava amb pocs efectius. En el minut 8 ha arribat la primera ocasió de les espanyoles, en una incursió de Mariona per la banda esquerra que Salma Palelluelo ha rematat forçada, la qual cosa ha permès a una defensora posar la cama per enviar el tret a córner. A poc a poc, la selecció espanyola s'ha assentat al terreny de joc i ha començat a manar amb la pilota, encara que davant s'ha trobat una França molt rocosa, que no deixava espais i que es defensava amb encert.

En aquestes circumstàncies, les úniques opcions que li quedaven a Espanya era generar perill en alguna acció aïllada o a pilota aturada. I així ha estat com Paredes ha estat molt a prop de l'1-0, en un llançament de córner que la blaugrana ha rematat al pal. Finalment, la superioritat de la Roja s'ha plasmat al marcador, en una jugada d'Olga Carmona per la banda esquerra, que ha centrat perquè Aitana Bonmatí, arribant des de darrere, obrís la llauna a pler (32'). El gol ha donat ales a Espanya, que abans del descans ha passat per sobre d'una França incapaç de reaccionar. I a l'última acció del partit ha pogut arribar el 2-0, en un córner que Laia Aleixandri ha rematat fora, per molt poc.

Espanya França 2 0 EFE
Les jugadores d'Espanya, celebrant el 2-0 contra França / Foto: EFE

Mariona Caldentey sentencia la final

Després del descans, França ha sortit amb una marxa més, amb intensitat i verticalitat, encara que amb prou feines ha aconseguit inquietar les de Tomé. Aquest canvi, òbviament, ha deixat uns espais que Espanya no ha desaprofitat. En el minut 52, Aitana Bonmatí ha accelerat una jugada i ha assistit Athenea del Castillo, que ha posat el centre ras perquè Mariona Caldentey marqués el 2-0. I un minut després ha pogut marcar Salma, però no ha arribat a una passada en llarg a rematar.

Encara quedava molta final per davant, però Espanya ni tan sols ha patit per aguantar el marcador favorable. França ho ha intentat, encara que s'ha quedat atrapada a la teranyina teixida per Marta Tomé. Espanya, a més, no s'ha oblidat d'atacar, sortint a l'espai sempre que ha pogut. El 2-0 no s'ha mogut i la selecció espanyola s'ha proclamat campiona de la Nations League. Pròxima estació: Jocs Olímpics de París.