Causa ja jutjada o Non bis in idem (no es pot jutjar el mateix dos cops). L’advocat Rafael Alcácer, defensor de l’expresident del Barça Sandro Rosell, ha exposat en el judici del cas Neymar 2, aquest dilluns a l’Audiència de Barcelona, que el procediment contra ell s’ha d’arxivar perquè aquesta causa ja va ser jutjada. L’advocat de Josep Maria Bartomeu, el penalista José María Fuster-Fabra, i l’advocat Jordi Pina en nom del Barça, acusat com a persona jurídica, també han demanat el sobreseïment de la causa contra els seus clients pels mateixos arguments. Han exposat que el 2016 el club va pagar 5,5 milions d’euros en acceptar ser condemnat per dos delictes fiscals per no haver tributat correctament pel contracte de 40 milions d’euros del jugador Neymar da Silva Santos Junior del Santos al Barça, el 2013. En aquell cas, l’Audiència de Barcelona va dictar l’arxivament de la causa contra Rosell i Bartomeu.

🔵🔴 Cas Neymar 2: les claus sobre la suposada estafa en el traspàs del jugador del Santos al Barça
 

Per contra, el fiscal, Luís Garcia Cantón, ha afirmat que no s’ha jutjat el mateix: “En aquell cas era per la tributació de l’IRPF de no residents, i ara sí que és objecte del judici el contracte de Neymar del 15 de novembre de 2011.” El fons brasiler DIS, que tenia el 40% dels drets del futbolista, i que exerceix l’acusació particular, també considera que cal seguir el procediment.  L’acusació també ha insistit que la competència d’aquesta causa és dels tribunals brasilers i no espanyols. El tribunal, de la secció 6a de l’Audiència de Barcelona, ja ha anunciat que aquesta qüestió prèvia la resoldrà en sentència. 

Sandro Foto

Rosell, Bartomeu i altres acusats, en el judici aquest dilluns a la tarda. /Foto: M.P.

L'última paraula de Neymar

En la primera sessió del judici del cas Neymar 2, el president del tribunal, José Manuel del Amo, ha permès al jugador brasiler del PSG absentar-se del judici, quan feia mitja hora que havia començat la vista, perquè va jugar ahir a la nit, “i va marcar un gol”, ha declarat fins i tot el magistrat. La dispensa professional és permesa legalment i l’ha d’acordar el tribunal.  Els pares de Neymar, que també són acusats, també han marxat de la primera sessió en una de les pauses del migdia.

Les defenses dels nou acusats han demanat al tribunal que declarin al final del judici, programat pels dies 21 i 28 d’octubre. La defensa de Neymar Jr, però, ha demanat que declari "com més aviat millor"  davant els partits que té la lliga francesa i la Champions, i que el dret a l’última paraula la faci per videoconferència. El fiscal ha afirmat que admet que Neymar junior declari quan vulgui, però que no es pot eludir el torn de l’última paraula en el judici oral. Finalment, el tribunal ha acordat que demà a primera hora declari el jugador brasiler. El tribunal ha permès la dispensa a tots els nou acusats (sis persones físiques i tres de jurídiques) i ha indicat que pel que fa al torn de la darrera paraula també accepta que la facin per videoconferència (webex). Un fet molt excepcional.

La Fiscalia i l’acusació particular del fons brasiler DIS acusa els Neymar i els directius del Barça i del Santos dels delictes d'estafa i de corrupció en els negocis. La Fiscalia demana: 5 anys de presó per a Rosell, 2 anys de presó per a Neymar (que l’acusació particular eleva a 5 anys de presó) i el seu pare, i 1 any de presó per a la seva mare, i 3 anys de presó per al president del Santos pel delicte d’estafa. La fiscalia no acusa Bartomeu. També reclama que Rosell i els Neymar paguin 10 milions d’euros de multa cada un. Pel que fa a les persones jurídiques, la Fiscalia sol·licita que el Barça i el Santos paguin cada un 7 milions d’euros pels dos delictes, i l’empresa dels Neymar 1,4 milions. I finalment, reclama que Rosell i els clubs indemnitzin el fons DIS amb 3.228.400 euros, que és la quantitat que li faltaria cobrar amb el preu real del traspàs del jugador, que va ser de 40 milions d’euros, segons el ministeri públic, tot i que l’acusació particular l’eleva fins als 85 milions.

El català al judici

El tribunal de l’Audiència de Barcelona ha expressat que no hi ha cap problema que en el judici s’utilitzi la llengua catalana, com tenen dret els acusats i víctimes a Catalunya. El tribunal ha cridat un traductor de català a castellà per a l’advocat Jordi Pina, i també per quan declari Bartomeu, que ja havia avisat al tribunal que volia exercir el seu dret lingüístic a expressar-se en la llengua pròpia. Davant la poca perícia del traductor, el president del tribunal ha fet de traductor de Pina.

La nova prova del Barça

L'advocat del Barça (representat en el banc els acusats com a persona jurídica pel lletrat Sergi Atienza) ha aportat documentació per "descartar la connivència" del club blaugrana i el Santos quan van acordar uns partits i l'opció de compra de tres jugadors juvenils, que després el club brasiler "no va complir" -segons Jordi Pina-, ja que un d'ells va ser venut a l'Inter de Milà sense avisar el Barça. Pina també ha aportat documentació per demostrar que el Barça no va pagar res per jugar un amistós amb el Santos, perquè al final no es va fer (el del Gamper, sí i la recaptació va ser pel club blaugrana). El fiscal i el fons DIS sostenen que el Barça va pagar 7,9 milions al Santos pel tanteig dels jugadors juvenils i 4,5 milions d’euros més al Santos, per dos partits amistosos, contractes que -segons indiquen les acusacions- van servir per emmascarar el preu real del traspàs de Neymar i compensar al Santos. Ara aquest argument ha quedat mig desmuntat.

El debat dels delictes a Brasil

Finalment, aquest dilluns a la tarda ha declarat com a testimoni Nelo Batista, un pèrit brasiler aportat per les defenses que ha assegurat que el delicte de corrupció entre privats no existeix al Brasil i, per tant, si no existeix allà tampoc hauria de jutjar-se a l'Estat espanyol. Altres dos pèrits, aportats per l'acusació de DIS, han assegurat, però que hi ha altres tipus penals que se'l pot igualar.

Zubi desvincula el contracte de Neymar amb el de tres juvenils

En la sessió de la tarda, ha declarat com a testimoni Andoni Zubizarreta, exdirector esportiu del Barça, que ha assegurat que el fitxatge de Neymar junior hi va intervenir el llavors president del Barça, Sandro Rosell, i el vicepresident Josep Maria Bartomeu “menys”. També ha assegurat que “quan van poder” van parlar amb el “pare” del futbolista per assolir el seu fitxatge, i que el volien per substituir David Villa, que es va lesionar. Van signar el contracte el 15 de novembre de 2011, perquè s’incorporés al club blaugrana el 2014, quan s’acabava el seu contracte al Santos, tot i que al final va ser un any abans.

Zubi FOTO
Andoni Zubizarreta, en el judici aquest dilluns a la tarda. / Foto: M.P.

Pel que fa a l’acord en què el Barça va pagar al Santos 7,9 milions d’euros pel dret de tanteig de tres jugadors juvenils al club brasiler, Zubizarreta ha contestat al fiscal que era un acord no vinculat i “al marge” del fitxatge de Neymar. “Brasil era un atractiu futbolístic per a nosaltres”, ha declarat l’exjugador blaugrana. 

Dimarts declaren Neymar i els pares

La primera sessió del judici del cas Neymar 2 s'ha acabat a dos quarts de set de la tarda i només han declarat dos dels sis testimonis previstos, fet que implicarà el canvi en el programa declaracions. Demà dimarts, a dos quarts de deu del matí, declararà com a testimoni Raül Sanllehí, exdirector del Barça. Després, Neymar serà interrogat com a acusat, i seguidament els seus pares, i el president del Santos. Tots han volgut avançar la seva declaració, ja que el tribunal els ha permès marxar del judici i realitzar el torn de la darrera paraula per videoconferència.